אבחון עסקי הוא שלב בסיסי בתהליך ייעוץ עסקי, אשר בו אנו בוחנים מגוון היבטים של העסק או החברה מבחינה פיננסית, שיווקית, ניהולית וכדומה. עם התוצאות והמסקנות של האבחון אנו ממשיכים לבניית התוכנית העסקית, אשר נותנת פתרונות לבעיות שזיהינו ומקדמת את מנועי הצמיחה הפוטנציאליים של העסק.
מתי נדרש אבחון עסקי?
כאמור, אבחון עסקי הוא השלב ההתחלתי של ייעוץ עסקי, אשר נותן לנו את בסיס הנתונים וההבנות לגבי המשך הדרך. האבחון עשוי להידרש בקשת רחבה של מצבים, למשל בעסקים המצויים בקשיים כלכליים ואף במשברים, בעסק שמדשדש ופועל מזה זמן ברווחיות נמוכה, בעסקים וחברות שבהם מעוניינים להגדיל את הרווחיות ואת המחזור. כמו כן, הייעוץ העסקי בכלל והאבחון העסקי בפרט, חשובים לכל עסק באשר הוא ולכן אנו ממליצים לבצעם בכל שנה לכל היותר. מלבד זאת האבחון מומלץ לפני ביצוע צעדים משמעותיים בעסק או בחברה, למשל כניסה לתחום פעילות חדש, מכירה או קנייה של עסק, מיזוגים, שינויים משמעותיים בהנהלה ובהגדרות התפקידים, ועוד.
מה כולל אבחון עסקי?
אבחון עסקי עוסק כאמור בכלל ההיבטים של העסק. לפניכם מספר דוגמאות:
- תמחור – אנו בוחנים את המוצרים והשירותים השונים שמציע העסק ומזהים אילו מהם רווחיים יותר ופחות, ומדוע. אחד ההיבטים המרכזיים הוא כמובן התמחור אשר מהווה מנגנון מרכזי להשגת הכנסות ורווחים. לעיתים קרובות אנו מגלים במהלך האבחון כי תמחור המוצרים והשירותים אינו נכון, בדרך כלל מפני שנקבע רק בהשוואה למחירים המקובלים בשוק. אולם תמחור שכזה אינו מביא בחשבון את הוצאות הייצור/האספקה והתקורות הייחודיות של העסק, את ייחוד המוצרים שלו, המוניטין, המיתוג, שאיפות הרווח של הבעלים וכדומה. כך נוצר מצב של מוצרים ושירותים הנמכרים ברווחיות נמוכה ואף בהפסד.
- הלוואות – היבט מרכזי שאנו בוחנים הוא את ההלוואות הקיימות של העסק. לא פעם אנו מוצאים שישנן הלוואות שאינן באמת נחוצות לצרכי השקעה והתרחבות, וכן הלוואות שנלקחו בתנאים שאינם טובים מבחינת הריביות ומבחינת התאמת ההחזרים לפעילות העסק. בנוסף, אנו בודקים האם בעל העסק מבין ומכיר את האפשרויות השונות לקבלת הלוואות בתנאים טובים יותר, למשל על ידי משא ומתן מול הסניף או פנייה להלוואות בערבות מדינה.
- מצב השוק – חלק מהבדיקה יעסוק גם במצב השוק בו העסק פועל. אנו בוחנים את פעילות המתחרים, אסטרטגיות השיווק והמכירה שלהם, התמחור של מוצרים ושירותים מקבילים, מה עובד טוב עבורם ומה עובד פחות טוב, אילו נקודות יתרון יש לעסק מולם והיכן מצויות נקודות התורפה, באילו תחומים נראה שיש פוטנציאל טוב להתפתחות, וכן הלאה.
- מערך הגבייה – אנו בודקים את מערך הגבייה של העסק ובוחנים את תפקודו. במציאות הישראלית אין זה נדיר לגלות כשלים וליקויים במערך הגבייה, כך שכספים שאמורים היו להיכנס על הנייר למעשה לא נכנסים. הדבר תורם לבעיות הנוצרות בתזרים המזומנים, בהבנת המצב הפיננסי של העסק לאשורו ובקבלת החלטות מושכלות. בתוך כך אנו מבינים היכן בדיוק קיימת הבעיה, מה גורם לה ומול אילו לקוחות.
- סדר פיננסי – אנו בונים דוחות כלכליים ייחודיים ולאחר מכן בוחנים את הדוחות הכלכליים שמספק רואה החשבון של העסק. לעיתים קרובות אנו מגלים שבעל העסק אינו מבין את המצב הפיננסי לאשורו, בין אם מפאת היעדר ידע כלכלי או חוסר זמן לעסוק בנושא. הבחינה כוללת בין היתר את הרווח הגולמי, התפעולי והנקי, התחייבויות, אשראי, הלוואות, רווחיות מוצרים שונים וכן הלאה. במידת הצורך נתחיל לפעול כבר במהלך האבחון לבניית דוחות כלכליים מטעמנו, שהינם מובנים לגמרי ללקוח, משקפים את מצב העסק בזמן אמת ורלוונטיים לפעילותו השוטפת.
- ספקים – נבחן את ההתנהלות הקיימות מול ספקים, בדגש על העלויות שלהם ובהשוואה לנעשה בשוק. לא פעם אנו מגלים כי ניתן להשיג מחירים טובים יותר, בין אם באמצעות משא ומתן מחודש מול הספק או פנייה לספק אחר העושה את צעדיו הראשונים בתחום.
- הוצאות הייצור – אנו בוחנים לעומק את הוצאות הייצור/האספקה במטרה לזהות נקודות תורפה שפוגעות ברווחיות. לדוגמא, אנו בוחנים את שרשרת הייצור של מוצרי דגל ובודקים האם ישנם שלבים שבהם ניתן לחסוך, למשל על ידי ייבוא עצמי של רכיבים, ויתור על מרכיבים מסוימים במוצר, העברת חלק מהייצור למיקור חוץ בארץ או במדינה אחרת, וכיוצא בזאת. בתוך כך אנו בודקים האם ישנם מוצרים שלמרות השינויים האפשריים לא יגיעו לכלל רווחיות טובה, ולכן יש לשקול לוותר אליהם.
- כוח אדם בעסק – אבחון עסקי עוסק גם בכל הקשור לכוח האדם תוך בחינה של מבנה ההנהלה, תפקידים ומשרות. כך לדוגמא, נבחן האם אנשים המועסקים במשרה מלאה עדיין מצדיקים את ההיקף או שמא ניתן לצמצם את העסקתם לחצי משרה. כאמור, נבחן את האפשרות למעבר למיקור חוץ גם בתפקידים שונים שממלאים כיום עובדים מן המניין.
- ניהול העסק – האבחון יעסוק גם בכל הקשור לפן הניהולי בעסק. לעיתים קרובות אנו מגלים כי ישנה התנהלות בלתי יעילה המובילה לכפל עבודות בין שותפים, לבזבוז זמן יקר, לחיכוכים בין עובדים ומנהלים, למורל נמוך וכדומה. אנו בודקים היכן בדיוק מצויים קשיי הניהול וכיצד הם מתבטאים בפעילות העסק על מנת שנוכל לתת פתרונות רלוונטיים.
- שיווק ומכירות – זהו מרכיב משמעותי ביותר של אבחון עסקי. אנו בודקים את כלל הפעילות השיווקית והמכירתית של העסק, לרבות שיעור המכירות הנסגרות, הצלחות וטעויות בתהליכי המכירה, כישורי השיווק העצמי של בעלי העסק, והאפיקים השיווקיים והפרסומיים שבהם נעזרים. לדוגמא, נבדוק האם נעשה שימוש אפקטיבי בכלים שמציעה כיום המדיה הדיגיטלית, החל בגוגל אורגני וממומן ועד לרשתות החברתיות כגון פייסבוק, לינקדאין ואינסטגרם. כמו כן נבדוק אם העסק עובד עם בעלי מקצוע מיומנים בתחומים אלו והאם הם מביאים תמורה הולמת להשקעה בשירותיהם.
כל ההיבטים האלו של אבחון עסקי משמשים בסיס לבניית תוכנית עסקית. מטרתה של התוכנית היא לקחת את הבעיות שזיהינו ולתת להן פתרונות הולמים, ריאליים, מסודרים ובטוחים. לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה