חוות דעת כלכלית לבית המשפט
במקרים רבים תביעות המוגשות לבית המשפט נדרשות בחוות דעת כלכלית התומכת בטיעונים להפסדים כלכליים ולנזקים מסוגים שונים. כמו כן חוות הדעת נדרשת לא פעם על ידי הצד הנתבע, ואף על ידי בית המשפט עצמו. בנוסף לכך, קיימים הליכים נוספים המצריכים חוות דעת כלכלית בערכאות שונות, החל בבתי משפט השלום ומחוזיים, בהליכי גישור ובוררות בערכאות שונות, בהליכי הוצאה לפועל ועד לסכסוכים המגיעים לפתחו של בית משפט לענייני משפחה – ובפרט בהליכי גירושין.
מהי החשיבות של חוות הדעת?
חשוב להדגיש כי כתיבת חוות דעת כלכלית איננה עניין של מה בכך. עלינו לרדת לעומקם של תהליכים כלכליים, חשבונאיים ועסקיים, ולהביא למסקנות ברורות ומובנות, באופן מקצועי ומדויק. כמובן, במידה שחוות הדעת נכתבת מטעם התובע או הנתבע, קיימת נטייה ברורה לעגן את טיעוניהם ותת להם גושפנקא בחוות הדעת הכלכלית, אך הדבר אינו יכול להיעשות בצורה בוטה, בלתי הוגנת או בלתי מקצועית. יתר על כן, חוות הדעת תגיע לידי בית המשפט ולידי הצד השני, אשר ישקיעו זמן ומשאבים בהבנתה ובניתוחה לעומק, והצד השני אף עשוי להביא חוות דעת נגדית משלו.
מלבד הגינות ויושרה מקצועית, ומלבד השכלה כלכלית וניסיון נרחב בעולם העסקים, אנו מפגינים בקיאות נרחבת בתחום הפעילות של העסק/הגורם התובע או הנתבע. כמו כן, אנו מציגים את הניתוחים והמסקנות בצורה רהוטה שתהיה מובנת לבית המשפט ותוכל להתקבל על ידי הגורמים והערכאות המעיינים בה. בנוסף, אנו משתפים פעולה בצורה הדוקה עם עורך הדין המייצג את התובע או הנתבע שהזמינו את חוות הדעת, שכן לעיתים קרובות היא תכלול היבטים משפטיים וכלכליים המעורבים זה בזה לצורך הבאת טיעונים בצורה מובהקת.
באילו תחומים עשויה להידרש חוות דעת משפטית
חוות הדעת לצד התובע
באופן כללי, ניתן לחלק את חוות הדעת הכלכליות לשלושה סיווגים שונים. הראשון הוא חוות הדעת לצד התובע. ניקח לדוגמא יזם בתחום הבנייה אשר תכנן פרויקט גדול לפרטיו ולשם כך התקשר עם ספקית בחוזה אשר פירט מחירי חומרי גלם שונים. בהתאם לכך יצר היזם תוכנית כלכלית ותקציב ברור עבור הפרויקט, וכמובן גם נקבעו מחירי הדירות בפרויקט, נלקחו הלוואות בתנאים מסוימים, נעשו פעולות בתחום השיווק והמכירות, נחתמו הסכמים ונוצרו התקשרויות נוספות. ואולם, בשלב מסוים התברר כי החברה הספקית אינה עומדת בהתחייבויותיה, בין אם מבחינת המחירים, מבחינת איכות חומרי הגלם, מבחינת זמני האספקה, או פרמטרים אפשריים נוספים. עקב כך עלול להינזק פרויקט הבנייה מבחינות שונות כגון צורך להעלות את מחירי הדירות, הפסדים עקב ריביות פיגורים, פגיעה באטרקטיביות של הפרויקט, פגיעה במוניטין של היזם, חשש מפני תביעות ואף התקיימות תביעות בגין אי עמידה במפרט המובטח מבחינת חומרי הגלם, וכיוצא בזאת.
מטבע הדברים, במצב זה מעוניין היזם לתבוע את נזקיו מהחברה הספקית שלא עמדה בתנאים שסוכמו עימה, ולשם כך עליו לפנות לבית משפט השלום או המחוזי – בהתאם להיקף הנזקים המשוער. על מנת להוכיח את טענותיו לנזק הכלכלי, עליו להראות כמובן את ראשי הנזק בתחומים שציינו לעיל, לעומת המצב המשוער לו החברה הספקית הייתה עומדת בהתחייבויותיה. לשם כך פונה משרד עורכי הדין המייצג אותו אלינו כדי לבצע סקירת עומק המתייחסת לכלל ההיבטים הללו, ולהוציא תחת ידינו חוות דעת כלכלית שאליה נתייחס ביתר פירוט בהמשך.
הוא חוות דעת כלכלית נגדית
כפי שאמרנו, ישנם שלושה סיווגים מרכזיים של חוות דעת כלכליות, וכאן נכנס לתמונה הסוג השני – הוא חוות דעת כלכלית נגדית. כלומר, החברה הספקית שחתמה על התקשרות מול אותו היזם בפרויקט, אינה טומנת ידה בצלחת ומגישה מצידה חוות דעת כלכלית. כמובן שגם חוות דעת כלכליות נגדיות ביכולתנו לערוך. מטבע הדברים, חוות דעת זו מצביעה על נזקים הרבה פחות חמורים שנגרמו ליזם עקב אי עמידה בתנאי החוזה (זאת כמובן, בהנחה שהחברה הספקית בכלל מודה כי מבחינת משפטית לא עמדה בתנאים, או שבית המשפט פסק כך, אך אלו נושאים בהם מטפלים עורכי הדין). יתר על כן, החברה עשויה לטעון לנזקים הפוכים, כלומר נזקים שנגרמו לספקית עקב תלונות וטענות היזם, אשר הובילו למשל לפגיעה בשמה הטוב בענף הבנייה, להקצאת משאבים גדולים כשכר טרחה לעורכי דין, וכדומה.
חוות דעת שאינה תלויה בצד זה או אחר
אם כן, לא פעם תלויות זו כנגד זו שתי חוות דעת כלכליות שונות, ומכאן אנו מבינים עד כמה חשוב שחוות הדעת תיכתב בצורה מקצועית וברורה, ותדע להציג את הטיעונים באופן משכנע. יחד עם זאת, לעיתים אין די בשתי חוות הדעת הסותרות זו את זו בהיבטים שונים, ובית המשפט נדרש לסוג השלישי של חוות הדעת הכלכלית – כלומר השופט פונה אלינו לצורך כתיבת חוות דעת שאינה תלויה בצד זה או אחר. לא פעם, הזמנת חוות דעת זו נעשית כבר בשלבים הראשונים של המשפט, מבלי שהוזמנו או יוזמנו חוות דעת מאת הצדדים המעורבים, אם על מנת לחסוך בזמן, לחסוך במשאבים או מסיבות נוספות השמורות עם השופט.
מקרים נוספים שבהם נדרשות חוות דעת כלכליות
חוות דעת כלכלית אינה נדרשת אך ורק בתובענות לבית המשפט במקרים של אובדן רווחים, הכנסות, מוניטין וכדומה עקב התקשרויות עסקיות שלא עלו יפה. למעשה, הן ניתנות בקשת רחבה מאוד של נושאים כמו במקרים של פעילות ההוצאה לפעול וכונס הנכסים – למשל אם יש צורך להעריך את יכולתו של חייב להחזיר את חובותיו לנושים, להעריך את שווי הנכסים שלו ואת מחירי המכירה שלהם, וכדומה. בנוסף, לעיתים חוות הדעת נדרשת עבור תאגידים וחברות אשר מתגלעים בהם חילוקי דעות בין בעלי המניות – למשל אודות חלוקת דיבידנדים עקב פעילות זו או אחרת, עקב צורך להעריך את שווי החברה, נכסיה ומניותיה, ועוד.
תחום נוסף בו עשויות להידרש חוות דעת כלכליות הינו בתביעות ייצוגיות, אשר משקפות את טענותיה של קבוצת אנשים מסוימת, או הציבור בכללותו כנגד חברה או תאגיד – למשל בעקבות אי עמידה בהתחייבויות, עקב פגיעה אקולוגית בסביבה, עקב מחירים שאינם עומדים בתקנות רגולטוריות, עקב אי אמירת אמת אודות מוצרים מסוימים, וכן הלאה. במקרים אלו של תביעות ייצוגיות, ולמעשה במקרים רבים נוספים של תביעות משפטיות בעלות אופי כלכלי, עשויים שני הצדדים להגיע לפשרה. למעשה בתי המשפט נוטים להעדיף את הפשרה באשר היא ניתנת להשגה, ולא פעם שולחים את הצדדים להליכי גישור ובוררות במוסדות שונים. ואולם, גם בהליכי בוררות וגישור מעין אלו מעוניינים ואף נדרשים הצדדים לעגן את טענותיהם בחוות דעת מקצועיות מהתחום המשפטי, הכלכלי והחשבונאי.
יתר על כן, ייתכן שבית המשפט וגורמים נוספים יבקשו לבדוק את הסבירות הכלכלית של הסכם הפשרה שהושג, ובפרט אם ישנו חשש שאינו מייצג נאמנה את הנזקים שנגרמו. כך לדוגמא, ייתכן שחברת סלולר הגיעה לפשרה אודות פיצוי של לקוחותיה בסכום של שקלים בודדים ללקוח, עקב אי מתן שירות לאורך כמה ימים. ואולם, בית המשפט או גורמים אחרים בציבור סבורים כי ההסכם אינו הוגן ואינו משקף נאמנה את הנזקים שנגרמו, וכי הוא מיטיב יתר על המידה עם חברת הסלולר. במקרה מעין זה, סביר להניח שתתבקש חוות דעת כלכלית נוספת.
מה נדרש מהמומחה לצורך מתן חוות דעת כלכלית
כפי שאמרנו, חוות דעת כלכליות מחייבות רמה מקצועית גבוהה ביותר, ולמעשה לרמתן יכולה להיות השפעה מכרעת על פסיקתו של בית המשפט בכל הקשור לגובה הפיצויים שנגרמו לצד זה או אחר. עם זאת, יש להדגיש כי חוות הדעת הכלכלית בפני עצמה, למרות שהיא עשויה לערב בסעיפים שונים היבטים משפטיים בעזרת עורכי הדין של התובע/הנתבע, אין מטרתה להראות שצד זה או אחר הפר הסכם, ביטל הסכם או לא עמד בהתחייבויות המצופות ממנו. נושא זה מצוי באמתחתם של אנשי המשפט, כלומר עורכי הדין באי הכוח של התובע ושל הנתבע. חוות הדעת הכלכלית מטרתה היא לכמת את הנזקים שנגרמו על פי ראשי הנזק השונים, וחשיבותה המכרעת מגיעה באשר בית המשפט הגיע לכלל מסקנה אודות טענות התביעה/ההגנה.
אם כן, בתור מומחים הכותבים את חוות הדעת הכלכלית אין אנו אנשי משפט. ואולם, אין בכך לומר שהדבר פוטר אותנו מהבנת הנושא המדובר. נהפוך הוא, אנו בקיאים לחלוטין ומבינים בצורה מלאה את הסכסוך המשפטי האמור, כלומר את טענות התובע ואת טענות הנתבע, ומכירים את הנסיבות העומדות מאחורי הדיון המשפטי ואת משמעויות הדיונים וההליכים השונים. בתוך כך, אנו צוללים אל פרטי הפרטים מהבחינה הכלכלית והחשבונאית ובוחרים את הגישות המתאימות לאומדן הנזקים שנגרמו לתובע או לחילופין תומכות בטענות הנתבע בחוות דעת כלכלית נגדית. את הכתוב בחוות הדעת אנו מעגנים בנתונים מדויקים וברורים, ובסופו של יום ייתכן ונשמש כעד כלכלי מומחה מטעם הצד שהזמין את שירותינו, ונגן בפני בית המשפט על חוות הדעת שכתבנו – אל מול חוות דעת כלכלית של הצד השני וטענות המומחה מטעמו. וכמובן, אנו כותבים את חוות הדעת בהתאם לכל התקנות והכללים המקובלים בבתי המשפט בישראל, או בבתי משפט בחו"ל במידת הצורך.
כיצד קובעים את ראשי הנזק?
בבואנו לרשום חוות דעת כלכלית נתמקד בהערכת הנזקים שנגרמו מבחינות שונות. לשם כך עלינו להעמיק אל סוג ההתקשרות בין הצדדים, אל הפעולות שנעשו בהקשר זה, אל הכספים שהושקעו, אל הרווחים שצפה התובע ושלא נתקבלו עקב הפרת ההסכם לטענתו, אל ההשפעות על מוניטין, מחירים, נכסים, נתח השוק וכיוצא בזאת. מדובר בעבודה מורכבת ויסודית המחייבת אותנו לזהירות. כלומר, למרות שחוות הדעת הוזמנה על ידי צד זה או אחר, בבואנו לקבוע נזקים על סמך הרווחים שהיו צפויים בשנים הבאות, איננו יכולים להפריז או לפעול לפי משאלות הלב של הלקוח. על ההערכה להיות אובייקטיבית ככל האפשר ובמידת הצורך להתבסס על דוחות כלכליים של רואה החשבון של הלקוח, אשר מביאים בצורה ברורה את הרווחים מן השנים הקודמות. מעבר לכך, כפי שאמרנו יש לבחור בגישת הערכת השווי המתאימה ביותר לצורך חוות הדעת, בין אם שיטת היוון תזרים המזומנים או כל שיטה אחרת, ולספק הסברים ברורים אודות העדפתה על פני שיטות אחרות. על כל פנים, אנו יודעים שהדברים ייבחנו לעומק על ידי אנשי מקצוע יסודיים ורציניים, אשר יוודאו את הגינותה, שקיפותה ונכונותה של חוות הדעת, ובמקרים רבים גם יביאו הסתייגויות משלהם לחוות הדעת – עליה יהיה צורך להגן בבית המשפט.
דוגמא נוספת לתביעה הנעזרת בחוות דעת כלכלית
על מנת לסבר את האוזן לגבי נחיצותן של חוות דעת כלכליות נביא דוגמא נוספת. הפעם מדובר ביצרן של ציוד טיולים כגון אוהלים, שקי שינה, פנסים ועוד אלמנטים המסייעים לשהייה, טיול ולינה בשטח. יצרן זה התקשר עם משווק בעל רשת חנויות לציוד טיולים, ולזמן מה עלו הדברים יפה. ואולם, בשלב מסוים החליט היצרן לבצע שינויים בדרכי הייצור של חלק ממוצרי הדגל ולהעבירם לארצות המזרח הרחוק. עקב כך, ועקב שימוש בחומרי גלם פחות טובים, התחילה לרדת איכותם של המוצרים – וכל זאת מבלי ליידע את הרשת המשווקת על השינוי ומשמעויותיו. עם הזמן החלו להישמע ברשת תלונות מצד לקוחות אודות מוצרים שנפלו בהם פגמים, ואלו הועברו לתיקון בהתאם לאחריות.
מצב עניינים זה, בו גבר זרם הפונים שלא היו שבעי רצון מהמוצר, הוביל להפסדים משמעותיים עבור הרשת. לאחר שהתגלה השינוי שנערך בדרכי הייצור פנתה הרשת לבית המשפט המחוזי בתביעת נזיקין כלפי היצרן. לשם כך, לצד חוות הדעת והייצוג בתחום המשפטי, נדרשה גם לחוות דעת כלכלית העוסקת בהפסדים שנגרמו לה. חוות הדעת הכלכלית דנה בשורה ארוכה של הפסדים, כגון הוצאות על החזרת מוצרים פגומים והעברתם לתיקון, התמודדות עם פניות של לקוחות, פגיעה במוניטין שהביאה לירידה במכירות בהשוואה לשנים קודמות, הפסד נתח שוק לעומת מתחרים, הפסדים שדרשו נטילת הלוואות וגיוס הון מגורמים שונים על כל המשתמע מכך, התמודדות עם תביעות משפטיות של לקוחות בלתי מרוצים, וכן הלאה. כאמור, לצורך כתיבת חוות הדעת יש להסתמך על דוחות כלכליים וחשבונאיים שהתפרשו על פני מספר שנים לאחור, וכמו כן על שורה ארוכה של בדיקות הנוגעות להוצאות, הפסדים, התחייבויות ורווחים של הרשת בתקופה המדוברת.
הערך המוסף של יועץ כלכלי לחוות דעת כלכלית
את חוות הדעת הכלכלית עשויים לכתוב בעלי מקצוע שונים מתחום הכלכלה והחשבונאות, ובמקרים רבים ישנה עדיפות לפנייה אל יועץ כלכלי עסקי. בעל מקצוע כזה מבין לעומק גם את ההשלכות העסקיות של נזקים כלכליים, דבר אשר יכול להעמיק את חוות הדעת ולתת לה אספקטים נוספים יסודיים ומקיפים יותר.
לסיכום
חוות דעת כלכלית לבית המשפט היא מסמך שחייב להיות רציני ומקצועי ביותר, ויש לו משקל רב בהכרעת בית המשפט אודות הפיצויים שישולמו לצד התובע, אם בכלל. באותה המידה, יש לה חשיבות עצומה עבור פיצויים הנקבעים במסגרת דיוני בוררות והסכמי פשרה שמגיעים אליהם מחוץ לכותלי בית המשפט. על חוות הדעת להציג בצורה ברורה, מובנת ומקצועית את ראשי הנזק שנגרמו לתובע, ולתת הערכה ריאלית שניתן להסבירה ולעגנה בנתונים פיננסיים מובהקים. כאמור, במקרים לא מעטים קיימים עדיפות להזמנת חוות הדעת מאדם בעל ניסיון רב בתור יועץ כלכלי עסקי.
למידע נוסף אודות חוות כלכלית לבית המשפט, ולקביעת פגישה עם יועץ עסקי ללא עלות או התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטסאפ או בהודעה.