מצד אחד, קיים ביקוש גבוה למדי ומתמיד עבור מוצרי מזון וציוד נלווה לחיות מחמד, וגם לחיות עצמן כמו דגים, אוגרים וכדומה. מצד שני, מדובר בתחום שיש בו תחרות גבוהה בין חנויות על הלב והכיס של לקוחות. לפיכך, למרות שמדובר בתחום בעל פוטנציאל טוב להצלחה, ביסוס עסק מצליח לאורך זמן אינו משימה פשוטה או מובנת מאיליה. כאן בדיוק נכנס לתמונה ייעוץ עסקי לחנות חיות.
ניהול חנות חיות, ובוודאי חנות מצליחה, מחייב את הבעלים להיות עם היד על הדופק ולקבל שורה של החלטות משמעותיות. למשל, יש להחליט האם מוכרים רק מוצרים או גם חיות, האם כדאי לפתוח את ההסכמים מול ספקים קיימים ולהתחיל לעבוד עם חדשים שמציעים מחירים נוחים יותר, האם כדאי להכניס שירותי מספרה לעסק על כל המשתמע מכך מבחינת הקצאת מקום ייעודי, האם לבצע שיתופי פעולה עם גורמים מקבילים – למשל עם מרפאה וטרינרית או אפילו להכניס שירותים וטרינריים בהיקף מסוים לחנות.
בנוסף, לאור שינויים ותמורות בשוק הדינאמי של חיות המחמד, יש לבחון האם כדאי לשנות מיקום (למשל לאור תחרות וכניסה של שחקן חדש לאזור), האם וכיצד לפתח את הפעילות אונליין, האם וכיצד לפתח את מערך המשלוחים, אילו פעולות שיווק ופרסום יכולות להיות אפקטיביות (הנחות, שליחת ניוזלטרים, חלוקת פליירים, שימוש בפייסבוק העסקי וכדומה), ועוד.
כמובן שאל כל ההחלטות האלו מצטרף הניהול שוטף של החנות, לרבות עמידה בקשרים שוטפים עם הספקים, שמירה על קשרי לקוחות, לקיחת הזמנות והוצאת משלוחים, סיוע לאנשים המגיעים לחנות, ניהול הפן הפיננסי, הדרכות לעובדים וללקוחות, דאגה למלאי המוצרים החל בקולרים ועד לתכשירים נגד קרציות ופשפשים, דאגה לשלומן של החיות הנמכרות בחנות (תוכים, דגים וכדומה), וכן הלאה. כאשר מוסיפים לכל זאת את התחרות הגבוהה בתחום, ניתן להבין כי הצלחה מחייבת התנהלות נכונה, שקולה ומסודרת – מה שלא תמיד קורה בחנויות.
לעבוד נכון וחכם
אז מצד אחד, כרבע מהמשפחות בישראל מחזיקות חיות מחמד (במגזר החילוני ובמעמדות סוציו-אקונומיים גבוהים האחוזים אף גבוהים יותר) – אז הביקוש בהחלט קיים. מצד שני, אין זה סוד שחנויות לחיות מחמד נפתחות חדשות לבקרים ובחלק מהאזורים יש ממש הצפה. לכן חנות חיות מחמד חפצת חיים חייבת להתנהל בצורה חכמה ומסודרת, אך הבעיה היא שבמקרים רבים הדבר לא קורה והחנות נקלעת למצוקה, או לפחות לא ממצה את הפוטנציאל הטמון בה.
ההתנהלות הלא מיטבית נובעת, בין היתר, מהיעדר ידע מספיק של בעלי החנות בכל הקשור לתחום הפיננסי או לראייה עסקית אסטרטגית. בנוסף, האתגרים השוטפים אינם משאירים מספיק זמן, או שאין מספיק מוטיבציה, לטיפול בנושאים הכלכליים וכן בנושאים השיווקיים-פרסומיים. בכל מקרה, התוצאה היא שלא מבצעים עצירה הנדרשת על מנת לקבל פרספקטיבה רחבה על מה שקורה בחנות ולאן רוצים להצעיד אותה. כאן נכנס לתמונה ייעוץ עסקי לחנות חיות. היועץ העסקי שמגיע לעסק סוקר את כלל ההיבטים של החנות, כולל התוכנית העסקית (אם ישנה, ואם אין צריך לבנות אותה), הדוחות הכלכליים, היבטים של שיווק ופרסום, תמחור המוצרים, נכסים שונים כמו מוניטין ומלאי, התקשרויות עסקיות והתועלת שלהן, וכן הלאה.
היועץ העסקי מבצע למעשה בדיקת עומד של כלל המרכיבים ומביא תובנות והצעות שמטרת לייעל את ההתנהלות, לשפר ולהגדיל רווחית, למשל על ידי שיפור יכולות הניהול, חידוד אפיקי שיווק, תמחור מחודש ומקצועי של מוצרים, שיפור ההתנהלות השוטפת, חיסכון בהוצאות מיותרות, הגדלת או צמצום כוח האדם בחנות, ועוד.
תהליך ברור, מסודר ומובנה
ייעוץ עסקי לחנות חיות מבוסס על תהליך מסודר המורכב ממספר שלבים, המבוצעים על ידי היועץ העסקי בשיתוף פעולה מלא עם בעל החנות. כאמור, התהליך מתחיל עם למידת עומק של החנות ובה מושם דגש על הפן העסקי-פיננסי. היועץ העסקי מתייחס בשלב זה לשורה ארוכה של היבטים, למשל האם קיימים שוליים סבירים של רווח גולמי, תפעולי ונקי, האם יש בעיות רווחיות ומה מקורן, מה מצב תזרים המזומנים, האם כל ההוצאות נחוצות וסבירות, האם התמחור נכון, האם כל סוגי המוצרים אכן רווחיים, וכן הלאה. כאמור, בשלב זה מתייחס היועץ לכלל ההיבטים של החנות ומתחיל להביא הצעות ותובנות, שלא מכן יימזגו אל תוכנית עסקית לחנות חיות בצורה מסודרת.
תוכנית עסקית לחנות חיות
התוכנית העסקית מצויה במרכז התהליך של ייעוץ עסקי לחנות חיות. בשלב הזה אוסף היועץ העסקי את הנתונים משלב הלמידה הראשונה וזיהוי הבעיות, ומתאר את הפתרונות המתאימים ואת דרכי היישום שלהם, תוך הגדרת מטרות ויעדים בצורה ברורה. כך למשל, התוכנית העסקית עשויה להתוות מיקוד בתחומי פעילות ספציפיים ורווחיים יותר, לצמצם פעילות כללית או בתחומים מסוימים, להתוות פעולות מתבקשות בתחום הפרסום והשיווק, לחזק את המיתוג, לשנות מחירים וכן הלאה. התוכנית העסקית היא כמו מפה שעימה החנות תתנהל מעכשיו והלאה בשנה או השנתיים הקרובות, ובעזרתה בעלי החנות יידעו איפה הם עומדים, לאן הם מכוונים את העסק וכיצד יגיעו לשם. כמובן שהמטרה העליונה של התוכנית העסקית, כמו גם של הייעוץ העסקי בכללותו, היא להביא להגדלת הרווחיות ואף להגדלת המחזור.
בתוך כך, היועץ העסקי יכול לספק שורה ארוכה של כלים משמעותיים להצלחה. כך למשל, הוא יכול לספק כלים פיננסיים מקצועיים לבדיקת ההוצאות וההכנסות בחנות, למדידת הרווחיות ולבניית דפוסי התנהלות פיננסית יותר נכונים. כמו כן, היועץ העסקי בוחן את הדרכים שבהן ניתן לבדל ולייחד את החנות לעומת מתחרים, מכוון אל הערוצים המתאימים והאפקטיביים ביותר כגון אתר האינטרנט, פייסבוק, אינסטגרם, טיקטוק, שילוט חוצות וכדומה, ואף מפנה את בעלי החנות אל בעלי מקצוע מצוינים בתחום. מלבד זאת, היועץ העסקי מביא עימו ניסיון עשיר בניהול ובהחלט יכול לספק כלים ניהוליים משמעותיים, החל בניהול זמן, דרך האצלת סמכויות ועד לתקשורת אפקטיביים – הכל בהתאם להתרשמותו מהפעילות השוטפת בחנות.
לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה.