אין ספק כי הביקוש למוצרי חשמל רק הולך וגובר עם השנים, כמו גם המגמה של החלפה מהירה יותר של מוצרים "ישנים" בחדשים. מצד שני, עם הביקוש גובר באופן משמעותי גם ההיצע, ובעלי חנויות למוצרי חשמל נאלצים להתמודד עם תחרות לא פשוטה, עם תנודתיות, עם חדירתה המשמעותית של רשת האינטרנט וירידת הקניות בחנויות הפיזיות, ועם אתגרים נוספים. לפיכך, אין זה פשוט בכלל להקים בימינו חנות חדשה למוצרי חשמל, או לשמור על רווחיות וצמיחה של חנות קיימת. על מנת להשיג את המטרות האלו חשוב להסתייע ביועץ עסקי מיומן המכיר היטב את הענף.
אתגרים בניהול חנות מוצרי חשמל
כאמור, הבשורות הטובות הן שהביקוש רק הולך וגובר, והציבור הישראלי בהחלט אוהב טכנולוגיות ומוצרים חדשים, ולמגמה של תחלופה יחסית גבוהה של מוצרים ההופכים את החיים לנוחים ומהנים יותר. מאידך, כל בעל חנות למוצרי חשמל יודע שהתחרות איננה קלה, הן מצד חנויות קטנות יחסית שנפתחות בערים, והן מצד רשתות גדולות במרכזי המסחר, ברחובות ובקניונים הנוגסות בנתח משמעותי מהקהלים.
לכך מצטרפת כמובן רשת האינטרנט, כבר מזמן איתנו ומביאה לשינוי הולך וגדל. למעשה, כיום מרבית הקניות של מוצרי החשמל אינה נעשית בחנויות הפיזיות אלא אונליין, ומבחינת בעלי העסקים הדבר מצריך חשיבה מחודשת ושינויים לא מבוטלים. מעבר לכך, התחרות העזה משפיעה כמובן על הרווחיות וצריך למצוא פתרונות הולמים ברמת השיווק והפרסום, המוניטין והמיתוג, ביצירת חוויית קנייה ושירות אופטימאלית, בתמחור תחרותי וכיוצא בזאת.
מעבר לכך בעלי החנות צריכים להתמודד עם אתגרים רבים נוספים, ביניהם עליות של מחירי מוצרים, החלטות לגבי הכנסת מכשירים ומותגים חדשים אל המדפים, מתן שירות ויעיל ומהיר ללקוחות, העבודה השוטפת מול ספקים, החלטות לגבי פתיחת חנות אונליין על כל המשתמע מכך מבחינת מלאי ומחסנים, חברת שילוחים וכן הלאה.
וכמובן, אל כל אלו מצטרף הניהול הפיננסי של העסק על רבדיו השונים, ניהול העובדים וכיוצא בזאת. ובכך עוד לא דיברנו אפילו על האתגרים שבהקמת חנות חדשה למוצרי חשמל, על כלל נושאים הרישוי והביטוח, השקעה בציוד ומלאי ראשוני, כוח האדם, עיצוב החנות, מקורות המימון ועוד. על כן, לכל מי ששוקל הקמה של חנות ולכל בעל חנות קיימת, כדאי מאוד לקבל ייעוץ עסקי מאת בעל מקצוע מיומן.
מהו התהליך של ייעוץ עסקי לחנות למוצרי חשמל?
ייעוץ עסקי לחנות למוצרי חשמל מתבסס על תהליך סדור ומובנה בן מספר שלבים. בשלב הראשון היועץ העסקי סוקר באופן מעמיק את כלל מרכיבי הפעילות, כגון היבטים של שיווק ופרסום, התוכנית העסקית הקיימת (אם אין, יש לבנות אחת), ניתוחים של רווחיות לפריטים השונים, ההתנהלות השוטפת, התקשרויות עסקיות, מלאי וכן הלאה. בתוך כך, היועץ העסקי שם דגש מיוחד על ההיבט הכלכלי, כמו דוחות רואה החשבון על הרווח הגולמי, התפעולי והנקי, מצב תזרים המזומנים, הלוואות על מטרותיהן ותנאיהן, האם כל ההוצאות אכן סבירות ונחוצות, האם יש מוצרים פחות או יותר רווחים ומדוע, האם שולי הרווח סבירים וכן הלאה.
כבר בזמן הבדיקה ולאחריה היועץ העסקי יוכל לספק לבעלי החנות תמונת מצב רחבה, אובייקטיבית ומקצועית, הסוקרת הן את הנכסים וההזדמנויות העומדים לימינם, והן את נקודות התורפה והבעיות. לא פעם, מדובר בתמונה חדשה עבור בעלי החנות, המאירה נקודות שלא היו ערים להם, וזאת על ידי בעל מקצוע מיומן שאינו חושש לומר את הדברים כפי שהם.
מאידך, אם מדובר ביזם השוקל לפתוח חנות חדשה למוצרי חשמל, היועץ העסקי בוחן את נקודות הפתיחה באמצעות בדיקת היתכנות כלכלית. בבדיקה זו סוקרים את כלל ההיבטים הרלוונטיים כגון מיקומים אפשריים וקבלי יעד, השוק והמתחרים, תמחור ומוצרים, הוצאות והכנסות צפויות לתקופת ההקמה וההרצה, שיווק ופרסום, מקורות המימון ועוד הרשימה ארוכה. בהתאם לתוצאות הבדיקה ניתן להסיק לגבי הכדאיות של הקמת חנות חדשה, כלומר האם כדאי להקימה, האם כדאי להימנע מההרפתקה, או שמא כדאי לבצע שינויים מסוימים בקונספט על מנת לזרז ולהגדיל את הרווחיות.
עוברים אל תוכנית עסקית לחנות למוצרי חשמל
גם בחנות קיימת וגם בחנות חדשה, השלב הבא שלמעשה מהווה את ליבו של הייעוץ העסקי, הינו בניית תוכנית עסקית לחנות למוצרי חשמל. התוכנית העסקית מתבסס על הנתונים שהושגו בבדיקה המקדימה, על התובנות וההמלצות של היועץ העסקי, והיא מפרטת בצורה ברורה מטרות ויעדים, וצעדים אופרטיביים שיש לנקוט על מנת להשיג אותם בתוך שנה עד שנתיים קדימה.
לדוגמא, אם מדובר בעסק חדש התוכנית תעסוק בין היתר בקונספט של החנות, במיקום שלה והגדרת הקהלים, במהלכים נדרשים של שיווק ופרסום, בצפי ההכנסות, בהשגת המימון, בגיוס של כוח אדם ומרכיבים רבים נוספים. מצד שני, אם מדובר בחנות קיימת התוכנית העסקית תגדיר צעדים המתקנים בעיות קיימות ומגדילים את הרווחיות ואף את המחזור.
לדוגמא, התוכנית עשויה להנחות לעבר הגדלה או צמצום של הפעילות בחנות הפיזית בהקשר או ללא הקשר למכירות אונליין, יציאה עם הנחות ומבצעים, שינויים
של פעילות שיווק באינטרנט וברשתות החברתיות, ביצוע שיפוצים לשיפור חווית השירות ולצרכי מיתוג. תוכנית עסקית לחנות למוצרי חשמל יכולה להנחות גם לביצוע משא ומתן מחודש עם ספקים, לצמצום משרות או לגיוס עוד כוח עד, לביצוע שינויים בתמחור, ועוד. בכל מקרה, התוכנית העסקית משמשת מכאן ולמשך השנה עד השנתיים הבאות בתור מפה, שעימה בעלי העסק יודעים תמיד היכן הם עומדים, לאיפה הם מכוונים ומה בדיוק נדרש בשביל להגיע לשם, גם אל מול שינויים המתחוללים בענף ובמשק בכללותו.
לסיכום
לבסוף, ייעוץ עסקי לחנות למוצרי חשמל עשוי להתמקד בתחומים רבים נוספים, כגון מתן כלים לניהול עובדים, או שינויים בכל הרמות של מערך השיווק והפרסום, ולאחריו היועץ העסקי ממשיך ללוות את בעלי העסק במשך יישום התוכנית העסקית, עם ניטור התוצאות, תמיכה בהחלטות, הכוונה לשינויים מתבקשים, ועוד. לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה.