עולם המהנדסים מורכב, כידוע, משורה ארוכה של מקצועות ותפקידים, ממגוון רחב מאוד של תחומי פעילות (תוכנה, אלקטרוניקה, בניין, פלסטיקה וכן הלאה), וגם מעסקים בסדרי גודל שונים – החל בחברה הנדסית גדולה וותיקה ועד למהנדס העושה את צעדיו הראשונים כבעל עסק עצמאי. בכל התחומים הללו, ייעוץ עסקי למהנדסים עשוי להביא תרומה משמעותית, הן להתנהלותו השוטפת של העסק, הן לניהול הפן הכלכלי שלו, הן בשיווק ומכירות, ובשורה התחתונה – בהגדלת הרווחיות ואף בהגדלת המחזור.
למה מהנדסים צריכים ייעוץ עסקי?
מהנדסים שהינם בעלי עסקים, מכל סדר גודל, מבינים עד מהרה כי לא ניתן להסתפק בהשכלתם והכשרתם המקצועית – טובה ככל שתהיה. מובן שיכולות מקצועיות גבוהות הן יסוד להצלחת העסק, אולם מעבר לכך עולם העסקים אינו עושה הנחות ומחייב להיות עם אצבע על הדופק בשורה ארוכה של נושאים שאינם מתחומי מומחיותו של המהנדס. כך למשל, המהנדס נדרש לקבל החלטות מהותיות לגבי ניהול וקידום העסק, למשל האם להכניס אנשי מקצוע נוספים שיאפשרו לעסק לתת מענה מקיף יותר, והאם לייצר שיתופי פעולה עם גורמים חיצוניים. לדוגמא, מהנדס בניין יכול ליצור שיתוף פעולה עם מפקח בנייה, בכך שיפנה אל המפקח לקוחות רלוונטיים, ובתמורה יפנה המפקח אליו לקוחות הנדרשים לשירותי מהנדס, או ישלם עמלה למפנה.
ישנן עוד החלטות מהותיות נוספות וצעדים רבים שיש לשקול. למשל, האם להתרחב ממתן שירות ללקוחות פרטיים ללקוחות מהמגזר העסקי והמוסדי, האם לגשת למכרזים, האם להכניס שותף לעסק שיזרים כסף ובעיקר יכניס את מומחיותו וקשריו, האם לרכוש ציוד בעלות בלתי מבוטלת על מנת לספק מענה נוסף ללקוחות, האם עדיף להפנות את החלק מהשירותים שמקבל העסק למיקור חוץ ודווקא לצמצם בכוח האדם. בנוסף, יש להחליט לגבי תמחור השירותים הניתנים בהתאם לעלויות המשתנות, למצב השוק ולמחירי המתחרים, להחליט האם כדאי לפתוח סניף נוסף או להעתיק את המשרד הקיים לאזור מרכזי יותר, וכן הלאה.
כשמהנדס צריך גם לנהל
בדרך כלל, לימודי ההנדסה וההתמחות שלאחר מכן אינם עוסקים רבות ובוודאי לא מתמקדים בניהול עסק. יחד עם זאת, כל חברת הנדסה באשר היא, וכל מהנדס המעניק שירות, חייבים להתנהל בצורה מקצועית ורצינית מהפן הניהולי. כך לדוגמא, לצד ההחלטות והצעדים המשמעותיים שתוארו לעיל, ישנה כמובן ההתנהלות השוטפת הכרוכה בשמירה על קשר עם לקוחות, קבלת פניות חדשות, מאמצי שיווק השירות באמצעים דיגיטליים ואחרים, תשלום המשכורות, ניהול תזרים המזומנים, טיפול בבעיות בלתי צפויות, וכדומה.
וכמובן יש לבצע את תכנון הפרויקטים ואת העבודה בשטח, אשר לא פעם מאופיינים בלוחות זמנים דוחקים.
עקב העומס הרב, רבים מהמהנדסים שגם מנהלים עסק מגלים שהפנאי הנותר להם לניהול העסק עצמו, אינו רב במיוחד. כך הולכים ונדחקים לאחור עניינים לכאורה פחות בוערים, החלטות בעלות משמעות אסטרטגית, ונושאים שבהם המהנדס פחות שש לטפל – כמו ניהול גבייה מלקוחות, הנהלת החשבונות, טיפול בעניינים של עובדי העסק, וכדומה. בד בבד, גם נוטה ללכת לאיבוד הפרספקטיבה הרחבה ועימה הכיוון שאליו מעוניינים לנווט את העסק, תוך קביעת יעדים ברורים, לוחות זמנים ודרכי פעולה אפקטיביות.
ייעוץ כלכלי למהנדס
אחד התחומים היותר מהותיים שנוטה להידחק הצידה הוא הפן הכלכלי. אכן, גם מהנדס עם ראש על הכתפיים ויכולות מקצועיות גבוהות, אינו בהכרח מחזיק בהבנה מצוינת או כישורים טובים בעולם הפיננסי. על כן, הן מהנסים עצמאיים והן בעלי עסקים וחברות, חשים לא פעם שאינם ממצים את הפוטנציאל הכלכלי, ואף לא ברור להם מדוע אלו פני הדברים. כך לדוגמא, תמחור שאינו מקצועי ונמוך העומד על תעריף שעתי נמוך מדי, או תעריף נמוך מדי פר פרויקט, עלול אף להוביל לפעילות בהפסד. את הפתרון לכך נהוג לחשוב בטעות שמספק רואה החשבון, אולם ההסתמכות הגדולה עליו כעוגן פיננסי איננה נכונה. זהו אינו תפקידו של רואה החשבון, ואילו הדוחות שלו אינם מספיק שלמים, אינם מציגים תמונה מלאה ובזמן אמת, ולכן עלולים להטעות. זו הסיבה שחשוב להיעזר ביועץ עסקי שיודע לתת גם ייעוץ כלכלי.
זמן לקבל ייעוץ עסקי למהנדסים
ייעוץ עסקי למהנדסים אכן מספק מענה לסוגיות שתוארו לעיל ונוספות. חשוב לפנות לייעוץ כזה אם קיימת תחושה של אי מיצוי הפוטנציאל, של בלגן פיננסי ובעיות שיווקיות, בתקופת דשדוש או האטה, וכאשר מבצעים מהלכים משמעותיים כגון הקמת עסק/חברה חדשים המספקים שירותי הנדסה, הכנסת שותף, פנייה לקהלים ולמגזרים חדשים, הכנסת שירות חדש וכדומה. למעשה, מכיוון שייעוץ עסקי מספק תמונה רחבה, תורם לארגון פעילויות העסק, להצבת מטרות ולהשגתן – זהו שירות שכדאי לקבלו אחת לשנה-שנתיים בכל מקרה.
שלבים בייעוץ עסקי למהנדסים
כשם שפרויקט הנדסי הוא תהליך סדור, שאינו יכול להתבסס על אינטואיציות, ניחושים ורצון טוב, כך גם ייעוץ עסקי הוא תהליך מאורגן המבוסס על נתונים מדויקים, בדיקות עומק, תכנון לטווח הקצר והארוך, ומספר שלבים יסודיים. בשלב הראשון היועץ העסקי מבצע דיאגנוזה מעמיקה של העסק/החברה על כלל ההיבטים שלה: עובדים, משרות ומשכורות, תמחור פרויקטים ושירותים, עלויות התפעול לסוגיהן מצב תזרים המזומנים, דוחות רווח והפסד של רואה החשבון, התוכנית העסקית (אם אין היועץ העסקי יבנה אותה), ההתנהלות השוטפת של הצוות המקצועי והאדמיניסטרטיבי, תחום השיווק של העסק והמוניטין שלו, התקשרויות עסקיות ועוד.
בתוך כך קיימת התמקדות משמעותית בפן הפיננסי, כבר משלב הבדיקה המקדימה. לדוגמא, היועץ העסקי יתייחס לבעיה ברווחיות של שירותים או פרויקטים מסוגים מסוימים ומהי הסיבה לכך, וכן למצב תזרים המזומנים, לשולי הרווח, להלוואות והתחייבויות כספיות אם ישנן, וכן הלאה. בד בבד, היועץ יבנה במידת הצורך דוחות כלכליים משלו, השונים מאלו של רואה החשבון בכך שהינם מובנים וברורים, מתייחסים לנושאים שבאמת חשובים לניהול השוטף, ומציגים את הנתונים הרלוונטיים בזמן אמת. כל זאת, כמובן, תוך שיתוף פעולה מלא ובגובה העיניים עם הלקוח, דאגה לכך שיבין היטב את הפן הכלכלי של העסק, ויקבל כלים שיאפשרו לו להתנהל מכאן והלאה באופן עצמאי ונכון.
בניית תוכנית עסקית למהנדסים
השלב הבא, ולמעשה העיקר והלב של ייעוץ עסקי למהנדסים, הוא בניית תוכנית עסקית. תוכנית זו מתבססת על הנתונים שנאספו בשלב הקודם, ובתוך גם על בעיות ונקודות תורפה שזוהו. על כן היא מציגה פתרונות ישימים וריאליים לשיפור המצב, ולא פחות חשוב – מגדירה יעדים ומטרות באופן ברור ואת הדרכים להשגתם. לדוגמא, התוכנית עשויה להתמקד בצמצום או הגדלת פעילות מול לקוחות מוסדיים, תוך העברת משקל הכובד למגזר הפרטי שבו מסתבר שיש למהנדס יתרון מיוחד על פני מתחרים. היא יכולה לעסוק בתמחור נכון של שירותים ומוצרים, בצמצום או שינוי משרות, בשיתופי פעולה עסקיים, בתחום השיווקי ועוד.
למעשה, התוכנית מקנה מפה שעימה ניתן להמשיך לנהל ולקדם את העסק באופן עקבי במשך שנה ואפילו השנתיים הקרובות. באמצעותה יודע המנהל בכל עת היכן עומד העסק בדיוק, לאן מעוניינים להביא אותו ואיך מגיעים אל המטרה. כלומר, עם התוכנית העסקית שומר העסק על כיוון אחיד גם אל מול שינויים ותמורות בשוק, בעוד היועץ מלווה את יישומה, משווה את התוצאות אל הצפי, ובמידת הצורך ממליץ ומלווה שינויים בתוכנית עצמה.
נושאים נוספים בייעוץ עסקי למהנדסים
ייעוץ עסקי למהנדסים עשוי לעסוק בתחומים רבים נוספים. בפרט, הייעוץ עשוי להתמקד בכל הקשור לפן השיווקי של העסק/החברה, אותם יש לבחור ובהם להשקיע נכון בתוך ענפים שהתחרות בהם לא פעם גדולה. לדוגמא, היועץ יבחן ערוצים הקשורים למדיה הדיגיטלית, החל באתר האינטרנט של החברה, דרך שימוש ברשתות החברתיות, הגדרה מדויקת של קהלי היעד, וכן הלאה. הייעוץ העסקי עשוי להתמקד בכל הקשור לכישורי הניהול עצמם, שכאמור אינם נלמדים במסגרת אקדמית או בהתמחות, ויש ללמוד אותם ממי שיודע. היועץ מביע עימו ארגז כלים ניהוליים עשיר, אותם יקנה ללקוח במידת הצורך – ניהול זמן, תקשורת אפקטיבית, האצלת סמכויות, ועוד.
לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה.