הקמת עמותה היא עבור רבים וטובים הגשמת חלום, המאפשר להוציא אל הפועל את השאיפה לתרום למטרות חברתיות ולסביבה. אין ספק שמדובר במטרות נעלות, אולם עם הצעד הראשון לפתיחת העמותה מתברר כי אתם נכנסים לעולם בו ישנם חוקים ברורים ונוקשים למדי, עם תקנות ותקנונים, פיקוח של רשם העמותות ושל רשויות המס, ביקורות ועוד. יתר על כן, עמותה חייבת בתחילתו ובסופו של דבר לשמור על תקציב, תזרים ומצב כלכלי מאוזן, ולו ומהסיבה הפשוטה שהתקנות אינן מאפשרות לה להימצא במצב כספי שלילי. במילים אחרות, למרות הגדרתה בתור ארגון ללא מטרות רווח, עמותה חייבת להפיק רווחים תוך שמירה על ההגדרות המותרות בחוק של הפעילויות לקהלי היעד שלהן. היא צריכה לכלכל באופן מושכל ומחושב את צעדיה לטווח הקצר והארוך, לבנות את אסטרטגיה ניהולית ועסקית נבונה, ולעשות זאת לכל אורך תקופת פעילותה.
מהם האתגרים של עמותות בישראל?
למרבה הצער, עמותות רבות בישראל אינן מצליחות להחזיק מעמד, ולא מעטות מהן נסגרות לאחר תקופה קצרה יחסית של פעילות. למצב עניינים זה יש כמה וכמה סיבות. ראשית, למקימי העמותה יש כוונות טובות ולרוב גם הבנה טובה בסוגיה בה העמותה עוסקת, אך אין זה מבטיח יכולות גבוהות או מספקות מבחינה ניהולית ומבחינת ההבנה הכלכלית. בנוסף, לעיתים קרובות ניהול העמותה אינו מקור ההכנסה העיקרי או היחיד של מנהליה, ולעיתים הם אף לא מרוויחים בכלל. על כן, בתוך שגרת היום הלחוצה של חייהם האישיים והמקצועיים, הם אינם מוצאים את הזמן לעצירה המתבקשת, לבחינת התמונה השלמה, לקבלת החלטות מושכלות לאור המצב לאשורו, ולהתוויית אסטרטגיה שתאפשר להמשיך לתרום לחברה ולסביבה – ואף להוציא מכך משכורת הולמת.
למעשה, בעמותות רבות שורר מצב של בלגן בתחומים רבים עקב אי מעקב אחרי הוצאות, ביקורת סיכונים, היעדר נהלי עבודה כתובים וברורים, הסתמכות יתר על רואה החשבון, קבלת החלטות על בסיס אישי וללא הסתייעות באסיפה הכללית, העסקת יתר של קרובי משפחה, ואי הסתייעות באנשי מקצוע. בדיוק לשם כך ניתנים שירותי ייעוץ עסקי לעמותות על ידי יועץ עסקי מיומן, בעל ניסיון רב והיכרות מצוינת עם התחום, המחזיק גם בהשכלה כלכלית אקדמית מקיפה.
כיצד מתחיל ייעוץ עסקי לעמותות
ייעוץ עסקי לעמותות מתחיל בבדיקת עומק שמבצע היועץ העסקי לגבי כלל ההיבטים של העמותה, לרבות המתנדבים והעובדים בשכר, הוצאות שוטפות, הכנסות בגין פעילויות, מצב ההלוואות, מקורות תרומות, דוחות של רואה החשבון, התוכנית העסקית אם קיימת (במידה שלא, יש לבנות אותה), הערוצים שבהם העמותה מפרסמת את פעילותה, ועוד. היועץ בוחן את החוזקות והחולשות מבחינת ניהול העמותה ומצבה הכספי, ובונה עבור מנהליה תמונה מקצועית, מהימנה ומקיפה – מאירה באור חדש על הדברים. לאור הנתונים והתמונה המתקבלת ניתן לעבור אל הגדרה של מטרות, פתרונות לבעיות שהתגלו בבדיקה, ולבנות את הדרכים הריאליות לעמידה ביעדים.
יש לציין כי כבר בשלב הבדיקה מושם דגש מיוחד על מצבה הכלכלי של העמותה, שכאמור צריכה לפעול בין הפטיש לסדן, בין ארגון ללא מטרות רווח ובין איסור על הימצאות בחוב. תפקידו של היועץ העסקי הוא ליצור בין היתר התנהלות תקינה מהפן הפיננסי, תוך מתן כלים מקצועיים שישמשו את הנוגעים בדבר. כך לדוגמא, עקב היעדר הבנה כלכלית מספקת, בחלק מהעמותות לא מצליחים לשמור על יחסים טובים עם הבנק, מה שיביא בסופו של דבר לאי מתן הלוואה בשעת הצורך, או להלוואה בתנאים שאינם טובים. אכן, עמותות יכולות לקבל הלוואת ולא רק לגייס תרומות, אולם כמו כל עסק היא תלויה בהחלטות של פקידים ומנהלי סניפים. כאשר הבנק נתקל בהתנהלות פיננסית שאיננה סדורה, המסקנות לגבי החוסן הפיננסי של הארגון עצמו ושל מורשי החתימה שלו, אינן חיוביות. כאמור, היועץ העסקי מסייע רבות מבחינה זו ומעניק לנוגעים בדבר כלים מעשיים להתנהלות כלכלית נכונה בטווח הארוך ובאופן עצמאי.
תוכנית עסקית לעמותה
למרות שאינה עסק במובן הרגיל של המילה, עמותה חייבת כמו כל עסק לעבוד עם תוכנית עסקית, ולמעשה היא נדרשת לכך אפילו יותר מעסקים רגילים עקב המורכבות המיוחדת והפיקוח החל עליה. בניית התוכנית העסקית לעמותה במהלך ייעוץ עסקי לעמותה מגיעה לאחר שתמה הבדיקה המקדימה, והיא מתבססת במידה רבה על הנתונים שהופיעו והבעיות שהתגלו. באופן כללי, תוכנית עסקית מספקת תחזית מפורטת של הכנסות והוצאות ברמה החודשית למשך שנה עד שנתיים, ומתייחסת בתוך כך לשורה ארוכה של היבטים הנוגעים לניהול ופעילות העמותה.
התוכנית העסקית מגדירה יעדים ומטרות של העמותה באופן ברור, ומתווה את הדרכים להשגת תוך מתן פתרונות לבעיות שהתגלו, וכל זאת באופן ריאלי ומושכל. כך, במקום להתנהל בצורה ספוראדית עוברת העמותה להתנהלות עם "מפה" המאפשרת לשמור על הכיוון הנכון לתקופה ממושכת, וכמובן גם לעמוד בצורה טובה יותר בבדיקות, ביקורות, דיווחים לרשם העמותות, בגיוס כספים מתורמים ובקבלת הלוואות מהבנק במידת הצורך.
כך לדוגמא, התוכנית עשויה להתייחס לתמחור מחודש של פעילויות העמותה, תוך התחשבות בעלויות כגון משכורות, דמי שכירות, חשמל, רכישת ציוד, שיווק ופרסום וכדומה. התוכנית גם עשויה להתייחס לצמצום או הגדלת משרות בעמותה, להגדרה וחלוקה נכונה יותר של תפקידים, למשא ומתן מחודש מול ספקים, לשיתופי פעולה פוריים עם עמותות וגורמים עסקיים, למיצוי המרב מאפיקי פרסום ושיווק, לעבודה נכונה יותר מול פרילנסרים ומתנדבים, וכן הלאה.
היבטים נוספים של ייעוץ עסקי לעמותה
ייעוץ עסקי לעמותות עשוי להתמקד בנושאים שונים בהתאם לצורך. לדוגמא, היועץ העסקי עשוי להמליץ על ערוצים לשיווק ופרסום, בדגש על המדיה הדיגיטלית, שיכולים להביא תועלת מרובה יותר לשאיפות העמותה ובהתאם למסגרת התקציב שלה. כמו כן, במידת הצורך היועץ העסקי עשוי לספק הדרכה וכלים לאנשים בעמדות ניהול בעמותה, למשל בתחומי ניהול זמן, האצלת סמכויות, תמריצים לעובדים, מתן דוגמא אישית, מנהיגות והובלה, ועוד.
לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה.