אם אתם קוראים את השורות האלו, אתם בוודאי מכירים היטב את דרך החתחתים עד להשגת התואר, ההסמכה והרישיון. זוהי דרך הנפרשת על פני שנים רבות, תובעניות ומאתגרות, כאשר השכר בשנות ההתמחות אינו גבוה – בלשון המעטה. אבל יש אור בקצה המנהרה: היציאה לדרך עצמאית בקליניקה או במכון ועימה היכולת להתפרנס בכבוד ולשפר את רמת החיים שלכם ושל המשפחה. אבל המציאות מוכיחה שגם ההגעה אל "האור" איננה מובטחת ומצריכה, למעשה, גם חשיבה עסקית שהינה זרה למדי למרבית הפסיכולוגים. כאן נכנס תהליך ייעוץ עסקי לפסיכולוג. במאמר הזה נספר למה זה חשוב ומה עוברים בתהליך.
הקושי לשנות פרספקטיבה
במרבית המקרים, הבחירה לעסוק בבריאות הנפש מערבת בין רצון לעשייה משמעותית, תחושה של שליחות ושאיפה לאתגר אינטלקטואלי ורגשי. אכן, פסיכולוג הוא אדם שחלק מהותי מעיסוקו הוא להיות שם עבור הזולת, לתת מעצמו ומזמנו. לכן, כאשר מגיעים אל הנקודה הבסיסית של תמחור שעות העבודה, העלאת מחירים, גביית תשלומים ובוודאי בכל הקשור לשיווק ואפילו "מיתוג" – חלק גדול מהפסיכולוגים פשוט נתקעים. הרי ישנו פרדוקס לכאורה בין לתת לזולת מכל הלב והנפש ובין לקחת (לקבל) את כספו. עבור כל בעל עסק אחר, התמונה הזו איננה מעוררת רגשות מעורבים אלא היא מטרה ועובדה. אך כשהדברים מגיעים אל מטפלים בתחומי בריאות הנפש (ונוספים), ישנה תחושה של סתירה פנימית המקשה על ביצוע הצעדים המתבקשים.
כן, מותר להרוויח יפה
אין הכוונה שפסיכולוג צריך "לקחת כמה שיותר" ולחשוב דרך הכיס. אבל אחרי שהשקעתם כל כך הרבה זמן וכסף, הניסיון והידע שלכם, הכישורים והמיומנויות, היכולת לתת עזרה אמיתית – הם בעלי ערך. ואת הערך הזה ניתן וחשוב לתרגם גם למונחים כלכליים כי אתם רוצים וצריכים להתפרנס בכבוד. ואם ניקח בחשבון שרבים מכם אינם מנהלים קליניקה "במשרה מלאה" אלא משלבים בין עבודה פרטית לבין חצי משרה לפחות במסגרת ציבורית (מוסד חינוכי, מרפאה לבריאות הנפש וכדומה), עם המשכורות המגוחכות ולעיתים המעליבות שמשלמים שם, הרי שהחשיבות אף גדולה יותר. יועץ עסקי מיומן שהוא אדם בשל ומנוסה יסביר לכם כך: מותר לכם להרוויח, להרוויח יפה, לחיות ברמת חיים טובה, להיות בביטחון כלכלי, להגשים חלומות גם בחומר – ויש לכם גם את הכלים המאפשרים לעשות זאת.
הקושי לחשוב עסקית
דווקא אצל פסיכולוגים, שהם במקרים רבים אנשים בעלי יכולות גבוהות, רואים קושי בחשיבה עסקית. ראשית, עקב הסיבות שצוינו לעיל, כלומר הסתירה לכאורה שבין לתת ולקבל. שנית, מפני שבמהלך התואר הראשון, השני ואולי גם השלישי בפסיכולוגיה, סביר מאוד להניח של לקחתם קורסים בכלכלה ובמנהל עסקים. אכן, תוכניות ההכשרה הקליניות ובפסיכותרפיה אולי מלמדות המון על נפש האדם, על הכלה ופנייה נכונה ורגישה, אבל לא אומרות כלום על איך להביא לקוחות לקליניקה. הן גם לא אומרות הרבה על התנהלות נכונה מהפן הפיננסי, ובכלל – לא מסבירות על לקיחת החלטות ברמה העסקית. אם קשה לחשוב על הקליניקה או המכון בתור "עסק" (כפי שחושבת עליכם רשות המיסים), לפחות יש לשנות כיוון חשיבה לעבר "מקור לפרנסה מכובדת".
ואם נסתכל על ההחלטות שצריך פסיכולוג או בעל מכון לקבל, נראה שחלק משמעותי מהן בהחלט מתרחש ברמה העסקית. כך למשל, יש להחליט על תמחור השעות בהתאם לכמה שאתם רוצים להרוויח והצרכים המשפחתיים, תוך שאתם לוקחים בחשבון את הביקוש עבור סוג הטיפול שאתם מציעים, מתייחסים אל הניסיון והמוניטין שאולי כבר יש לכם, מה שמבדל אתכם מאחרים, כמות השעות הפנויות שלכם, סוג האוכלוסייה שאליה אתם פונים, עלויות הטיפול המקובלות בתחום, ועוד.
זה יפה מאוד להיות אצילים ולתמחר נמוך, אבל אם ברקע מתבססת תחושה מתמדת של תסכול, ייתכן שהתחושה גם תגיע לטיפול. מצד שני, קפיצה לתמחור גבוה מדי עלולה לגרום להרמת גבה, במקרה הטוב, ולהרחיק מכם מטופלים. לכן, צריך לדעת לבצע תמחור נכון ומקצועי הלוקח בחשבון את כלל הפרמטרים הרלוונטיים – כולל ההוצאות על הקליניקה, קורסים והשתלמויות וכן הלאה.
וזו רק ההתחלה. בעל מכון לטיפולים או פסיכולוג פרטי צריך להחליט למשל על שיתוף פעולה עם אנשי מקצוע אחרים, באופן שיביא יותר פציינטים ויחזק את המוניטין. ייתכן גם שהכנסה של עוד איש מקצוע לקליניקה משותפת תגדיל את היצע הטיפולים ותביא בשל כך יותר מטופלים לשניכם. מצד שני, אפשר גם ליצור שיתופי פעולה שבו פסיכולוג יחסית טרי מצטרף לקליניקה של וותיק ומעביר לו אחוז מסוים מהעלות של כל מטופל. ואם כבר עשיתם זאת, האם הגיע הזמן לצאת לדרך עצמאית? צריך גם לחשוב כמובן על קורסים והשתלמויות שיעזרו לא רק לצמיחה האישית ולתחושת הסיפוק, אלא גם להגדלת היצע הטיפולים שלכם ומכאן להגדלת הפציינטים. זאת, תוך התייחסות לעלויות ולהיבטים של שיווק וקידום הטיפול החדש.
בנוסף, יש לבחון את ההתייחסות לטיפולים "פרו בונו" לפי היכולות והמצפון. יש גם לבחון את האפשרות לפנות לקהלים חדשים, למשל לאוכלוסיות יותר מבוססות, וכיצד מבצעים את השינוי. חשוב גם לבדוק את הנושא החם של טיפול בזום, שעורר הרבה הסתייגות אצל אנשי טיפול וותיקים, אבל מאוד נוח למטופלים ובהחלט יכול להגדיל את מספר הפציינטים. ויש עוד הרבה החלטות אחרות שצריך לקבל. כאן נכנס לתמונה היועץ העסקי.
מתחילים ייעוץ עסקי
ייעוץ עסקי לפסיכולוג אינו צריך להיות תהליך מאוד ממושך. הוא מתחיל בפגישה ומעבר על כלל ההיבטים של הקליניקה או המכון, החל במיקום, דרך תחומי ההתמחות שלכם ושל מטפלים אחרים, סוגיית התמחור והרווחיות, כל נושא השיווק וכן הלאה. לאור הבדיקה המקיפה הזו היועץ העסקי כבר יוכל לתת תובנות והמלצות, להצביע על נקודות בעייתיות ולהעלות פתרונות – וכמובן להביא תמונת הסתכלות חדשה, מקצועית ואובייקטיבית מאדם שלא חושש לחשוב עסקית.
ממשיכים אל תוכנית עסקית לפסיכולוג
לאחר ההיכרות ובדיקת העומק עוברים אל בניית תוכנית עסקית לפסיכולוג. כפי שבטיפול פסיכולוגי יש גם התבוננות והבנה וגם שלב של עבודה מעשית במציאות, כך התוכנית העסקית מוזגת את התובנות וההמלצות אל צעדים ריאליים וישימים. בין אם מדובר בשינוי התמחור, ביצירת שיתופי פעולה עסקיים, בניצול ערוצי שיווק ופרסום בצורה חכמה, במעבר לזום, בהרחבת רפרטואר הטיפולים, בפנייה אל אוכלוסיות חדשות וכדומה – התוכנית העסקית מגדירה יעדים ומפרטת את הצעדים בצורה ברורה. למעשה, עם התוכנית העסקית יודע הפסיכולוג או מנהל המכון איפה הוא עומד כעת, לאן הוא רוצה להגיע ואיך בדיוק יעשה זאת בתקופה של השנה – שנתיים הקרובות. זוהי תוכנית העבודה והיא תאפשר להגיע באופן מדורג ובטוח אל היעדים הרצויים, בלי להיתקע במקום ועם התלבטויות בלתי נגמרות.
דגש חשוב על הפן השיווקי
אחד התחומים הכי קשים לפסיכולוגים הוא השיווק, ולכן יושם דגש מיוחד על העניין. היועץ העסקי יבחן את צעדי השיווק של הקליניקה/המכון כיום, ועד כמה הם באמת אפקטיביים. בהמשך, הוא יביא המלצות (שייכתבו כצעדים אופרטיביים בתוכנית העסקית) לגבי שימוש באפיקי שיווק המועילים והמתאימים ביותר. כך למשל, ייתכן שהערוץ המתאים ביותר יהיה התמקדות באתר האינטרנט, ייתכן שיציאה בקמפיין מהיר בגוגל ממומן, שימוש נכון בדף הפייסבוק וברשתות חברתיות אחרות, נטוורקינג ושיתופי פעולה, שינוי במיתוג של הפסיכולוג או המכון, וכן הלאה. יועץ עסקי המבין היטב בתחומים אלו יסייע לכם להתגבר על מכשולים וחסמים, ואף יוכל להפנות אתכם אל אנשי מקצוע בתחומי השיווק שיודעים להביא תוצאות, בעלי ניסיון רב בעבודה עם אנשי טיפול מכל התחומים.
לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה.