ייעוץ עסקי לצלם נדרש הן עבור המעוניינים להקים עסק חדש בתחום הצילום, והן עבור צלמים פעילים ואף ותיקים. זהו תהליך שיש לבנות באופן רציני ומקצועי באמצעות יועץ עסקי מיומן, המכיר היטב את הענף.
מהם האתגרים של צלמים?
מצד אחד, הדרישה לצילומים איכותיים ומקצועיים אינה נפסקת ואף גוברת עם השנים עם עלייתן של המדיות הדיגיטליות השונות. מצד שני, כיום כל אחד מחזיק בכיס סמאטרפון המאפשר להוציא תמונות די טובות, ואנשים שואלים את עצמם מדוע בכלל צריך צלם מקצועי. בנוסף לכך, בכל עת נכנסים לתחום צלמים חדשים בעלי יכולות וכישורים, השולטים היטב בעולם הטכני ומחפשים את דרכם, דבר הנוגס ממעגל הלקוחות הפוטנציאלי של אחרים. עקב כך, הצלחה בעולם הצילום אינה מובנת מאילה, וכדי שעסק בתחום הצילום באמת יגשים את החלום והייעוד, ובאמת יצליח – יש לתכננו היטב ברמה האסטרטגית, השיווקית והכלכלית כאחת.
בדיוק למען מטרה זו קיים תהליך ייעוץ עסקי, אשר נדבך מיוחד שלו הוא ייעוץ עסק לצלם, בה נעסוק במאמר זה. למעשה, הייעוץ העסקי אינו נדרש רק לצלמים בתחילת דרכם, המעוניינים להקים, להריץ ולתפעל עסק בעל יסודות איתנים. הוא נדרש גם לצלמים פעילים ואף ותיקים המתמודדים עם השינויים המתמידים בתחום הצילום בבחינות מגמות משתנות, תחרות, טכנולוגיה, ביקוש, הזדמנויות חדשות וכדומה. את הייעוץ העסקי מומלץ לעשות עם בעל מקצוע מנוסה. הכוונה היא ליועץ עסקי בעל ניסיון רב בייעוץ לעסקים קטנים בכלל, ובעל הבנה מצוינת בעולם הצילום בפרט על ענפיו השונים. כמו כן, חשוב מאוד שליועץ העסקי תהיה השכלה כלכלית אקדמית נרחבת, שכן בסופו של דבר התהליך כולו מיועד להגדיל את הרווחיות ואף את המחזור אצל צלמים פעילים, וליצור יסודות יציבים אצל עסקים חדשים.
כמה מילים על תהליך הייעוץ
יכול להיות שיש לך עין מעולה, חוש אומנותי מושלם וידע מעמיק בכל המצלמות וציוד הצילום הנלווה. יחד עם זאת, תהליך הייעוץ מצריך הבנה כלכלית ומתמטית, התבוננות ריאלית ולא רגשית על העסק והבנה מצוינת של השוק – מבלי לפגום או לפסול כמובן את החלום והחזון שלך, אלא להצטרף אליהם. הייעוץ מגדיר את התקציב עבור השלבים השונים של העסק, למשל תקציב הקמה והרצה עבור הקמת עסק חדש, תקציב השקעות, פיתוח ושיווק בעסק קיים וכיוצא בזאת. כמו כן, הוא מביא תחזית של ההכנסות לתקופה הרלוונטית. תפקיד חשוב נוסף שלה, במידת הצורך, היא לאפשר לגייס הון מהקרנות השונות או מהבנקים.
יחד עם זאת, מעל הכל במהלך הייעוץ תבנה תוכנית העסקית המשמשת כלי עבודה, המאפשר להתנהל באופן ברור ומסודר, בשלבים מובנים, הלוקחים אותך אל המטרות והיעדים שהצבת. מאוד חשוב למקד את תחום הפעילות של הצלם ולהחליט על הנישה או הנישות שבהן יש שילוב של ידע מקצועי עם פוטנציאל לרווח מספק. היא גם מאפשרת לך להשוות את המצב בפועל אל מול הצפי והיעדים של התוכנית, ואל מול השאיפות שלך. כאשר אתה פועל עם תוכנית עסקית יש לך תמריץ לדחוף את עצמך ולהצליח, להשיג לקוחות, להתפתח מבחינת הלקוחות, השירותים, התחומים והמחירים, ולהשיג בסופו של דבר רווחיות יותר גדולה.
מה כוללת תוכנית עסקית לצלם
תוכנית עסקית לצלם כוללת מספר סעיפים ומשתנה בתכניה מאדם אחד לרעהו. להלן הסעיפים העיקריים
תמחור
התוכנית העסקית תגדיר את תמחור השירותים והמוצרים השונים של הצלם. בהקשר זה יש להדגיש את חשיבותו של תמחור מקצועי ונכון, בניגוד לתמחור חפוז, חובבני ואינטואיטיבי – אשר יוביל בסבירות גבוהה לאי מיצוי הפוטנציאל הכלכלי ואף להפסדים. תמחור נכון המגולם בתוכנית העסקית מתייחס בין היתר לתמחור המקובל של קולגות באותו ענף (מזון, אופנה, אירועים וכדומה). כמו כן, התמחור לוקחת בחשבון את הזמן המושקע בפרויקטים לרבות נסיעות, תקשורת מול לקוחות, עבודה בשטח, עבודה עם תוכנה, וכן אירועים בלתי צפויים שכמעט תמיד מתלווים לפרויקטים בתחום. כמובן שיש לקחת בחשבון גם את המוניטין שלך, את הייחוד ואת שאיפות הרווח, ולבסוף להוציא את התעריף הרצוי, אותו משווים למחירים המקובלים.
עלויות כלכליות
במידה שמדובר בעסק חדש התוכנית כוללת הערכה של עלויות ההקמה, מתוך ראייה ריאלית והבנה שמוניטין ולקוחות אינם דבר קל להשגה ואינו מיידי. הדבר משפיע כמובן על ההכנסות שאינן גבוהות או ודאיות בתחילת הדרך, ולעומתן עומד תקציב הפרסום, משיכת משכורת, הוצאות שוטפות, רכישת ציוד וכדומה. כמו כן, ההיבט הכלכלי מושפע רבות מההחלטה האם לעבוד מהבית או לשכור סטודיו, משיפוץ המקום, וכן מהשקעה כספית שלעיתים נדרשת על מנת ליצור תיק עבודות איכותי.
שיווק ופרסום
חלק בלתי נפרד מהתוכנית העסקית, בין אם לצלם מתחיל או ותיק, הוא תקציב השיווק והפרסום. אין ספק כי מדובר בהשקעה חיונית, בעיקר בתחילת הדרך אך גם בהמשכה, ועל התוכנית להגדיר את הערוצים הרלוונטיים בהתאם לתחומי הפעילות שלך וקהלי היעד. כך לדוגמא, יש להחליט על האפיקים הנכונים במדיה הדיגיטלית כמו אינסטגרם, לינקדאין, פייסבוק וכמובן גם אתר אינטרנט המציג את תיק העבודות ואת הנישה והגישה המקצועית שלכם. עוד יש לתת את הדעת על כרטיס ביקור פיזי ודיגיטלי ואמצעי קידום נוספים.
תחומי הפעילות והשירותים
התוכנית העסקית תתייחס כמובן גם לשוק הפעילות שאליו מכוון עסק חדש בעולם הצילום, או עסק פעיל המעוניין להתמקד/להתרחב. ההחלטה וההגדרה של התחום צריכה לקחת בחשבון את הכישורים וההכשרה, הניסיון והמוניטין, היתרונות היחסיים של הצלם בתחום, קשרים שיש לו בענף, רמת הרווחיות בתחום המעניין אותך, היכולת שלך לחדור אליו, חסרונות אופייניים של התחום (תחרות, תנאי תשלום) וכן הלאה.
לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ עלות וללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה.