השאלה שלמעלה מעסיקה אנשים רבים שמתכוונים לפתוח עסק חדש. אכן, להחלטה על גבי אופן הרישום יהיו השפעות משמעותיות מבחינת אופן ההתנהלות, ההוצאות, המיסוי, ההגנה המשפטית והרווחים. באמצעות יועץ עסקי תוכלו לבחון את מכלול ההיבטים, היתרונות והחסרונות של דרכי הרישום ולקבל החלטות נכונות. בנוסף, יועץ עסקי יסייע לכם בקשת רחבה של נושאים על מנת להבטיח את הקמתו והרצתו של העסק על הצד הטוב והכדאי ביותר.
ישנם הבדלים מסוימים בהגדרות של חברה בע"מ ועוסק מורשה. יועץ עסקי שאליו אתם מגיעים לפני הקמת העסק או בשלבים מאוחרים יותר יכול להסביר לכם במידת הצורך על נושאים אלו.
מה שחשוב להדגיש הוא שבעסק המוגדר בתור עוסק מורשה מבוצע המיסוי באופן ישיר. כלומר האחריות המלאה מוטלת על הבעלים, כולל אם נוצרו הפסדים, כישלונות עסקיים וחובות, אותם אפשר לדרוש ולהשיב גם מנכסים פרטיים שלו. במילים אחרות, אין הפרדה וחיץ משפטי בין העסק לבין הבעלים.
חברה בעירבון מוגבל (בע"מ) לעומת זאת, מהווה ישות משפטית בפני עצמה. ובמילים פשוטות: ישנה הפרדה בין החברה, פעילותה, נכסיה וחובותיה לבין הבעלים כאדם פרטי. המשמעות היא שאם החברה נכנסה לחובות הם משתייכים אליה בתור ישות עצמאית ולא אל בעלי המניות. יש לכך משמעות גדולה מבחינת הגנה וביטחון של נכסים אישיים במקרים של פשיטת רגל. יחד עם זאת, לא מדובר בביטחון מוחלט שכן בית המשפט עשוי להורות על מה שנקרא "הרמת מסך" – כלומר הרמת החיץ המשפטי שמבדיל בין החברה לבין הבעלים. מאידך, על מנת שבית המשפט יחליט על הרמת מסך צריכות להתקיים נסיבות שאינן שכיחות, כגון היעדר תום לב, ולכן ככלל בעלי המניות בחברה בע"מ אכן זוכים להגנה משפטית.
הבדלים נוספים בין חברה בע"מ לבין עוסק מורשה
במהלך ייעוץ עסקי להקמת עסק נסביר לכם על הבדלים נוספים שבין חברה בע"מ לעוסק מורשה. לדוגמא, מהגדרותיה של חברה בע"מ נובע שהיא מחויבת להתנהל לפי תקנון ברור, המסדיר את היחסים שמתקיימים בין בעלי המניות, ובין בעלי המניות לבין החברה עצמה. כמו כן, תנאי בסיסי להקמה של חברה בע"מ הוא רישום במשרדי רשם החברות. הבדל משמעותי נוסף הוא שחברות בע"מ מחויבות לנהל את חשבונותיהן על פי הנהלות חשבונות כפולה, ולנהל את ספריהן לפי הוראות יותר מורכבות. לכן גם התשלומים למשרד רואי החשבון גבוהים בהרבה משל עוסק מורשה, וכך גם לגבי העלויות הכלליות של הנהלת החשבון עצמה (כדי לסבר את האוזן, נכון לשנת 2019 מתחילה עלותו של רואה החשבון לחברה בע"מ ב- 20 אלף שקלים בשנה).
אם לסכם עד כה: היתרון של חברה בע"מ הוא הגנה משפטית על ידי הפרדה בינה לבין הבעלים, והחיסרון הוא מורכבות גבוהה יותר מבחינה בירוקרטית ומבחינת הנהלת חשבונות. ואולם, ישנם הבדלים נוספים.
אם נמשיך בהשוואה נראה שישנו יתרון חשוב לחברה בע"מ מבחינת המיסוי: למעשה בחברה ממסים רק את הדיבידנדים (הרווח) ואת תלושי השכר, בעוד שעוסק מורשה חייב במס על כל רווחיו – הכוונה היא להכנסה החייבת אחרי שמקזזים הוצאות מותרות ונקודות זכות. בנוסף, המיסוי על עוסק מורשה נע בהתאם למדרגות מס שיכולות להגיע לשיעורים ניכרים מאוד, אפילו 50 אחוז בהתאם לפרמטרים שונים ובעיקר לגובה ההכנסה. לעומת זאת, בשנת 2018 עמד שיעור מס החברות על 23 אחוז בלבד. אין ספק שמדובר ביתרון משמעותי ובעל השלכות כלכליות נרחבות. בעיקרון, ככל שלעסק צפויים רווחים גבוהים יותר כך גובר היתרון של רישום כחברה בע"מ.
יחד עם זאת, ראוי לזכור הבדלים נוספים, כגון האגרה השנתית שצריכה חברה בע"מ להעביר לרשם החברות (כאלף עד אלפיים שקלים בשנה), או תהליך ההקמה ובעיקר הפירוק של חברה בע"מ שיכולים להיות מורכבים וארוכים יחסית. זאת לעומת עוסק מורשה שלא צריך לשלם אגרות ויכול להירשם או לסגור את הרישום באופן מהיר ופשוט. מצד שני, בעוד שלעוסק מורשה מכירים על פי רוב רק עד 45 אחוז בהוצאות הרכב (טיפולים, דלק, אגרות וכדומה), לחברה בע"מ יכולים להכיר עד 100 אחוז.
הבדל חשוב נוסף הוא שחברה בע"מ יכולה להפיק יותר רווח מאותו מחזור והוצאות, פני שאפשר לנכות שיעור גבוה בהרבה של ההוצאות לעומת עוסק מורשה, דבר היוצר גם מרחב גדול יותר לתכנון מס. אם כן, בחברה בע"מ לא רק מרוויחים יותר על אותו מחזור והוצאות, אלא ככל שמשאירים יותר רווחים בחברה לצורך מתן אשראי ללקוחות, רכישות, השקעות וכדומה, כך קטן שיעור המס שמשלמים בכלל ובהשוואה לעוסק מורשה. מכאן גם ניתן לגזור מסקנה, שככל שהעסק שאתם מתכננים להקים עומד לשמור יותר רווחים "בפנים" להתנהלות שוטפת והשקעות, כך גובר היתרון של רישום כחברה בע"מ.
אם נסכם עד כה בקיצור, הרי שהשיקולים העיקריים שיכריעו הינם: הרצון ליהנות מהגנה משפטית הנובעת מאחריותכם המוגבלת, העלות החודשית השוטפת והמורכבות של ההתנהלות, ומחזור הרווחים הצפוי לעסק.
חשיבות הפנייה אל יועץ עסקי לפני הקמת ורישום העסק
פנייה אל ייעוץ עסקי לפני פתיחת עסק הינה צעד חיוני, המאפשר לכם להקים את העסק, לעבור את תקופת ההרצה, ולבסס את הפעילות לטווח הארוך באופן טוב ומוצלח. בכל הקשור לדרך הרישום, יועץ עסקי יעבור אתכם על החזון, המאפיינים והתחזיות השונות לעסק, יסביר לכם בפירוט ובאופן ברור את ההבדלים, וייתן המלצות לגבי רישום כעוסק מורשה או כחברה בע"מ.
ואולם, זהו רק חלק קטן מתהליך של ייעוץ עסקי להקמת עסק. כך לדוגמא, היועץ העסקי מבצע עבורכם בדיקת כדאיות כלכלית אשר בוחנת באופן אובייקטיבי, מקצועי וריאלי האם כדאי להקים את העסק במתכונת המתוכננת, האם לבצע שינויים מסוימים, או באם לוותר על המיזם מכל וכל. כמו כן, היועץ בונה עבורכם תוכנית עסקית שלוקחת את העסק באופן בטוח ומבוסס אל השלבים השונים של ההקמה וההרצה, על כל המשתמע מהם מבחינה פיננסית, ניהולית, שיווקית וכדומה. מעבר לכך, היועץ ממשיך ללוות אתכם כל עוד אתם זקוקים לו ונמצא שם תמיד על מנת לייעץ, לעזור בהתלבטויות ולקבל החלטות נכונות.
לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה