האם כדאי לי למכור את העסק?
בחלק גדול מהעסקים והחברות עולה מעת לעת ההתלבטות – האם כדאי למכור? להתלבטות הזו אין כמובן תשובה אחת ויחידה שכן הדבר תלוי במכלול שיקולים ופרמטריים, חלקם אישיים, עסקיים ופיננסיים. בשורות הבאות נבחן את נושא הכדאיות של מכירת העסק ממספר זוויות.
מכירת עסק ללא בעיה כלכלית מהותית
מכירת עסקים יכולה להתבצע עקב סיבות שונות, כאשר לא פעם מדובר בבעיה כלכלית שאליה נקלעה החברה או הבעלים. יחד עם זאת, ישנן סיבות שיכולות להצביע על כדאיות מכירת עסק גם ללא בעיות כלכליות. כך לדוגמא, ייתכן שמדובר דווקא בעסק עם רווחיות טובה אבל אתם מרגישים שחוקים. כבר אין לכם הרבה מוטיבציה ואנרגיה לקום בבוקר לעוד יום של לחצים והתרוצצויות, ובעיקר – יש לכם הרגשה של מיצוי בתחום העיסוק הספציפי. בראש כבר מתחילים לרוץ רעיונות על עסק בתחום חדש שמעורר תחושה נמרצת וחדוות חיים מחודשת, וזהו עיתוי שבו מכירת העסק יכולה להיות כדאית ברמה האישית והכלכלית. במקרה זה, את ההון שתקבלו תוכלו להשקיע ברכישת עסק קיים או בהקמה של עסק חדש.
סיבה נוספת למכירה יכולה להיות שזיהיתם הזדמנות עסקית מצוינת בשוק אחר, בין אם מדובר במוצרים ושירותים חדשים בארץ, או בענף שנמצא בתנופה חזקה ואתם סבורים שיש לכם את הכלים להצליח בו. גם במקרה כזה, מכירת עסק קיים שעדיין פועל ברווחיות טובה יכולה להביא תמורה נאה ואת ההון להשקעה. עוד מקרה נפוץ למדי הוא של אנשים שניהלו עסק משפחתי לאורך שנים, וכעת מסתכלים קדימה ורואים שבתוך תקופה קצרה יחסית יגיע הזמן לפרוש לגמלאות. הבעיה היא שאין מי שירים את הכפפה מבני המשפחה הצעירים יותר, וכאן מכירת העסק יכולה להבטיח עתיד פיננסי בטוח יותר לעת זקנה.
לטפל בעניינים בזמן
ישנן עוד דוגמאות רבות, אך המשותף לאלו שהבאנו לעיל הוא שמדובר בעסקים שהרווחיות שלהם עדיין טובה או סבירה. אין ספק שאת התמורה הגבוהה לעסק הנמכר ניתן לקבל כל עוד מצבו טוב, ולעומת זאת לעסק שנמצא בקשיים או בהאטה יהיה ביקוש נמוך יותר, והמחיר בהתאם. על כן, נקודה מהותית לגבי כדאיות מכירת עסקים היא לא להגיע למעמד המכירה במצב של משבר. למרבה הצער, בעלי עסקים רבים מתמהמהים בנקודה זו עקב היקשרות רגשית חזקה אל העסק, או אי הבנה טובה של המצב הפיננסי העתידי, ולכן התוכניות למכירה נגנזות גם כשנראה שהתחרות בשוק הולכת וגוברת, ושצפויה האטה בשנים הבאות. במילים אחרות, אם יש לכם מחשבות על מכירת העסק מכל סיבה שהיא (אישית, מקצועית וכדומה), והוא עדיין במצב טוב, שווה להיכנס כעת לעובי הקורה ולבחון את הדברים יותר לעומק עם יועץ עסקי, מאשר להמתין עד לדקה התשעים.
מכירת עסק המצוי בהאטה או במשבר
כמובן, אחת הסיבות המרכזיות למכירת עסק היא היקלעות לתקופה ממושכת של האטה ואף למשברים, וכפי שאמרנו חשוב להיות עם היד על הדופק ולעשות ככל האפשר כדי שלא להגיע למצב זה. יחד עם זאת, לאור התחרות העזה בכל מגזרי המשק, השינויים התדירים, קשיי האשראי וסיבות נוספות – עשרות אלפי עסקים מגיעים למצב זה. כאן מכירת העסק עשויה להגיע עד כדי כורח המציאות ולערב גם את בתי המשפט וההוצאה לפועל, אך עוד לפני שמגיעים למקומות אלו ניתן לבחון את כדאיות המכירה שתעזור לסיים את העניין בצורה אחרת. כך לדוגמא, ייתכן שיהיה כדאי למכור את העסק על נכסיו והפעילות שלו לגורמים בעלי עניין, כמו מתחרים מאותו התחום או יזמים למיניהם, ומהכספים שיתקבלו ניתן יהיה לסגור את החובות לספקים, לעובדים ולבנקים ולגורמים נוספים, ואפילו להישאר עם סכום יפה ביד (הדבר תלוי כמובן במגוון רחב של פרמטרים). יועץ עסקי מיומן יכול לעזור לכם בתקופה זו ומייד תראו כיצד.
אז איך מחליטים על מכירת עסק?
כפי שניתן לראות, כדאיות מכירת עסק תלויה בהרבה מאוד משתנים, ולכן חשוב לפנות אל יועץ עסקי מיומן אם המחשבות על מכירה עולות ברצינות. מדוע ייעוץ עסקי יכול לעזור לכם? ממספר סיבות.
ראשית, במצב של עסק המתפקד עדיין בצורה טובה יחסית, יועץ עסקי יכול לעזור במענה להתלבטויות לאור היכרות מצוינת עם השוק. היועץ גם יכול לספק הערכת שווי של העסק, להסביר לכם כיצד ואל מי כדאי לפנות, איך לקבל את התמורה הטובה ביותר, ואיך לעשות את התהליך בצורה חלקה ויעילה. מצד שני, ייתכן שהיועץ ימליץ על אי מכירת העסק בשלב זה, לאור בחינה של השוק או אופציות נוספות כמו הכנסת שותף, העברה בין דורית וכיוצא בזאת.
על כל פנים, היועץ יכול לבצע בדיקה מעמיקה של העסק מכלל היבטיו, ומכאן לתת את הדעת על התזמון הנכון של המכירה. כפי שראינו, יכול להיות הבדל עצום בין מכירת עסק רווחי לעסק המצוי במשבר, ויועץ עסקי המבין היטב בניהול עסקים, בכלכלה ובתחום העיסוק שלכם – יכול לסייע לעסק שלא להיכנס בכלל למצב הזה. מטרתו של תהליך ייעוץ עסקי הוא להגדיל את הרווחיות ואף את המחזור, תוך איתור כשלים ובעיות, ומתן פתרונות אפקטיביים ומוכחים בתוך תוכנית עסקית. על כן, גם אם ישנה כוונה למכור את העסק בשלב זה או אחר, היועץ יעזור לכם להגיע אל הזמן הנכון במצב הנכון, ולהימנע ממצב של תמורה נמוכה עבור מפעל חיים.
דברים אלו נכונים כמובן גם לגבי עסקים המצויים בהאטה ואף במשבר. במקום למכור את העסק במחיר נמוך, יועץ עסקי יכול לבצע אתכם תהליך של הבראה מההיבט הפיננסי, הניהולי, השיווקי ועוד, ולהביא את העסק בחזרה לתפקוד תקין וטוב. הניסיון והידע של היועץ העסקי עשויים להעמיד את העסק בחזרה על הרגליים, בין אם יש כוונה למכור אותו, ובין אם כוונה זו נגנזת לבסוף לאור הצלחת תהליך הייעוץ העסקי.
לשיחה עם יועץ עסקי מנוסה על כדאיות מכירת עסק, ולקביעת פגישה ראשונה ללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה