עולם הברים, כמו שאר עסקי המזון – פנאי בישראל, מאופיין בתחרות גדולה. כדי להשתלב בו באופן מבוסס ופורה יש לבנות תוכנית עסקית מדויקת, נכונה וריאלית ברמה הפיננסית, המקצועית והשיווקית, וכמובן שגם צריך כמות גדושה של מוטיבציה. אין ספק כי פתיחת בר ותפעולו היא חלומם של רבים, ולא מעטים גם עשו את הצעד ורואים ברכה והנאה בעמלם, אולם לצד זאת מראים הנתונים כי מרבית הברים שנפתחים בישראל אינם שורדים את חמשת השנים הראשונות. לנתונים העגומים האלו יש סיבות מגוונות, ואלת המרכזיות שבהן היא תכנון בלתי מקצועי ולא נכון של ההקמה, וגם אחרי ההתבססות יש להמשיך עם אסטרטגיה סדורה תוך עבודה יעילה וחכמה הצופה את פני הבאות עם תוכנית עסקית לבר שתוביל אותו להצלחה.
למה חשוב שתהיה לבר תוכנית עסקית?
במילים אחרות, מי שמעוניין לעמוד בראש בר מצליח לאורך זמן, ומן הסתם כל יזם מעוניין בכך, חייב להיות עם האצבע על הדופק. עליו להכיר ולהבין את עלויות ההקמה וההרצה של הבר, את עלויות התפעול השוטפות, את הדרכים למזעור סיכונים והפסדים לאורך זמן, ואת האופן שבו ממקסמים רווח בתקופה טובה ושומרים על תזרים מזומנים נאות לתקופות פחות טובות. לכן, ישנה חשיבות גדולה לקבלת ייעוץ עסקי מטעם בעל מקצוע המחזיק בניסיון רב בתחום עסקי המזון, ובדגש על ברים, בין אם אתם כבר בעליו של בר קיים ובין אם יש לכם חלום לפתיחתו. בתוך כך, מרכיב מרכזי של הייעוץ העסקי, אשר במידה רבה מהווה את ליבו של התהליך, הינו התוכנית העסקית. זוהי תוכנית המבוססת על למידת עומק של היועץ אודות העסק הקיים או המתוכנן, וניסיון אישי שלו בהקמה ותפעול של עסקים מתחום המזון, אשר העניק לו היכרות מצוינת עם האתגרים הייחודיים של התחום.
למעשה, מה שעושה היועץ העסקי הוא לתרגם את הבר הקיים או את המיזם החדש לכדי עלויות, תוך בחינת מקורות המימון המשתלמים ביותר, והערכה מדויקת וריאלית ככל הניתן לגבי הגעה לנקודת איזון ורווחים. יש לציין כי לצד התחרות העזה בתחום המזון, גם הרווחיות אינה גבוהה, מה שמחייב התנהלות נבונה וריאלית עבור כל עסק באשר הוא. התוכנית העסקית שנבנית על ידי היועץ מביאה בחשבון הן את העלויות הממתינות בעתיד הקרוב והן את צפי הרווחים, ותורמת רבות ליצירת מרווח ביטחון כלכלי בהתאם ללקוחות היזם/בעל הבר.
ממה מורכבת תוכנית עסקית לבר?
התוכנית העסקית שבונה היועץ עוסקת למעשה בכל ההיבטים המרכזיים, ואף יורדת לפרטי הפרטים. מדובר בשורה ארוכה של תחומים ותתי-תחומים שאותם יסביר ויבהיר היועץ העסקי ללקוח בתהליך בניית התוכנית. על מנת לסבר את האוזן, להלן סקירה של מספר היבטים עיקריים שבהם התוכנית העסקית עשויה לעסוק:
הקונספט של הבר
ישנם לא מעט סוגים של ברים כגון דאנס בר, בר שכונתי, בר-יין, בר-מסעדה וכדומה. מובן מאליו שיש להגדיר היטב את הקונספט של הבר, מה שישפיע על שורה ארוכה של נושאים כגון המנות שיוגשו, קהל היעד, המיקום, מאפייני אווירה וכיוצא בזאת.
המיקום של הבר
בוודאי יובן שלמיקום הבר יש השפעה מהותית ביותר על הסיכוי להצליח וגם על העלויות. לצורך ההחלטה על המיקום יש להתחשב בין היתר בקהל היעד הרלוונטי, במתחרים שכבר פועלים באזור, בעלויות של רישוי עסקים, שכירות וארנונה במקום וכן הלאה. בד בבד, יש לבדוק את הנתונים הללו יאפשרו ליזם להתחיל באופן סביר ואף להצליח באותו המיקום.
כמה צריך להשקיע
ההשקעה הראשונית בבר אינה נמוכה כפי שחלק מהיזמים סבורים. בין היתר, יש לקחת בחשבון את השיפוץ הנדרש במבנה ואת עיצובו, את עלויות התפעול בתקופת ההרצה, את הרישיונות והאישורים הנדרשים, וכן העלויות של רכישת כיסאות ושולחנות, כלי הגשה, בר משקאות, מלאי ראשוני וכדומה.
שיווק, פרסום ויחסי ציבור
ההגדרות שניתנו עד כה, בדגש על קהל היעד, הקונספט והמיתוג, משפיעות רבות על אפיקי הפרסום והשיווק הרלוונטיים. בתוכניות העסקית ייושמו ההבנות לגבי הערוצים המתאימים והיעילים ביותר עבור הבר, בין אם דרך יחסי ציבור, המדיה הדיגיטלית או באמצעי תקשורת אחרים, תוך בחינת ההשקעה והתקציב הנדרשים.
פוד קוסט
פוד קוסט הוא אחת העלויות המשמעותיות שיש להביא בחשבון לכל אורך חייו של הבר, וזהו מרכיב מהותי בפעילות. על כן, יש להתייחס בצורה מפורטת, מדויקת ומקצועית אל הפוד קוסט ואל התמחור הנכון של המנות והמשקאות על מנת להביא לרווחיות טובה.
כוח האדם בבר
עוד הוצאה משמעותית ושוטפת קשורה לכוח האדם המועסק או שיועסק בבר המתוכנן, לרבות ברמנים, מלצרים, עובדי מטבח, עובדי ניקיון, מאבטחים וכן הלאה. גם עלויות אלו נלקחות בחשבון בתוכנית העסקית.
הגעה לנקודת איזון
נקודת האיזון של הבר היא הנקודה שבו הוא עובר מהפסד לרווח, כלומר הנקודה שבין ההפסדים והרווחים מתאזנים על האפס, ומכאן מתחילים להרוויח. אומדן זה מבוסס על הערכת ההוצאות, על תמחור התפריט ועל כמות המשקאות והמנות שתימכר, והוא שיאפשר להבין מתי מתחילים לראות רווחים מהעסק. החישוב יאפשר ליזם להבין טוב יותר האם שווה לו להיכנס להרפתקה, וייתן מוטיבציה להשקיע בבר את מרצו.
מימון הבר
לאור הבדיקות שנערכו, לרבות הגעה לנקודת האיזון, אפשר להגדיר את ההשקעה הכללית בהקמה ובהרצת הבר, ואפשר יהיה גם לתכנן את מקורות המימון הנדרשים. בהתאם להון העצמי של היזם/בעל העסק ניתן יהיה לפנות למשל אל הבנק או אל הקרן להלוואות בערבות מדינה, או לגייס שותף/משקיע וכדומה.
מה התוצאות של תוכנית עסקית לבר?
כשבונים תוכנית עסקית מסודרת לבר, וכוללים בה את כל המרכיבים החשובים, אפשר להתחיל ביישום התוכנית. חשוב לזכור! לבנות תוכנית עסקית זה לא מספיק. כדי שהתוכנית העסקית שלך לא תסיים במגירה או בתיקייה על המחשב, חשוב להגדיר צעדים ברורים וסדורים ותוכנית עבודה להגשמת התוכנית.
יועץ עסקי שבקיא בתחום ומגיע עם כל הניסיון הדרוש בעולם המסעדנות והברים, יוכל לסייע בהוצאה לפועל של התוכנית.
התוצרים של התוכנית הם קודם כל סדר וארגון, ברור מה לעשות, ואיך לעשות. גם לך כבעל העסק הכל ברור, אבל גם לכל הצוות שזה איתך. ככה כולם עובדים למען מטרה ברורה וידועה.
שנית, כשיש תוכנית עסקית מסודרת התוצאות ממהרות להגיע. כשנעבוד בצורה מסודרת ומאורגנת, התוצאות יגיעו. הרווחיות תגדל כי נדע לאן הולך הכסף, והרווחיות תגדל כי נדע איך להכניס עוד כסף לעסק.
לסיכום
אלו היו רק מספר היבטים עיקריים מבין אחרים המופיעים בתוכנית עסקית לבר. בכל מקרה, יש לזכור כי התוכנית העסקית מהווה יסוד ובסיס להתנהלות נכונה ומוצלחת, ובעזרתה ניתן לעבוד באופן מסודר לשנים הקרובות – עם תחזית מפורטת ברמה החודשית של הכנסות והוצאות. התוכנית העסקית נותנת את הבסיס לתוכנית העבודה וקובעת את אסטרטגיית ההתנהלות של הבר בשוק תחרותי, מה שיאפשר לפעול במיקוד ושליטה בתוצאות, להשיג את המטרות הכלכליות, להתפתח לפי תוכנית סדורה, ולהישאר עם היד על הדופק לגבי הרווח החודשי.
לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה.