אחת מכל ארבע משפחות בישראל מחזיקה לפחות חיית מחמד אחת, מה שאומר שקיים ביקוש מתמיד עבור ציוד ומזון לבע"ח. אבל הצד השני של המטבע הוא התחרות הגבוהה שבין רשתות וחנויות הנפתחות חדשות לבקרים, וכל אחת מהן מתחרה על הכיס ועל הלב של הלקוחות. לכן, לצד הפוטנציאל הטוב להצלחה, אין זה פשוט או מובן מאליו לבסס התנהלות מושכלת ורווחית לאורך זמן. אחד הכלים הבסיסיים, החיוניים והחשובים ביותר לביסוס ויישום התנהלות כזו היא תוכנית עסקית לחנות חיות.
מהי תוכנית עסקית לחנות חיות?
תוכנית עסקית היא תחזית מפורטת של כל ההכנסות וההוצאות בחנות ברמה החודשית וזאת לשנה או לשנתיים הקרובות. כאמור, מדובר במרכיב בסיסי וחשוב בפעילות העסקית ואין זה משנה מהו היקף הפעילות של החנות או מהו מיקומה.
בעסק קיים מהווה התוכנית העסקית תוכנית עבודה הכרחית שבאמצעותה אפשר לדעת את התקציב, את יעדי המכירה ואת ההוצאות בכל הסעיפים. מדובר ביסוד להתנהלות נכונה ברמה הפיננסית, העסקית והאסטרטגית שמלווה את החנות לתקופה ארוכה ומאפשר שמירה על קו ויציב ונכון גם אם מתרחשים שינויים בשוק ובענף.
לעומת זאת, למי שמתכוון להקים עסק חדש בתחום הציוד והמזון לבעלי-החיים, התוכנית העסקית נותנת אומדן של ההיתכנות הכלכלית ולאחר מכן בדומה לעסק קיים היא תשמש בתור מפה ומצפן המנחים להתנהלות מקצועית ברורה ומאורגנת בעתיד הנראה לעין.
ניתן להבין שללא תוכנית עסקית קשה מאוד לדעת איפה עומדים, לאן מכוונים ואיך בעצם מגיעים ליעדים הרצויים. זאת אומרת שבמקום התנהלות ברורה ומסודרת עובדים בעלי החנות באופן של כיבוי שריפות והנחת טלאים עם תגובה מהמותן לאירועים.
זוהי דרך בדוקה להגעה אל בלגן פיננסי, הצבת יעדים שגויה, קבלת החלטות לא נכונות, כניסה להרפתקאות שמסתיימות בכי רע ובאופן כללי לעסק שאינו ממצה את הפוטנציאל שלו, אינו מנצל הזדמנויות ואינו מבצע את המהלכים שנותנים לו יתרון כל כך חשוב בשוק תחרותי.
למעשה, התוכנית העסקית לחנות חיות תתייחס לכל המרכיבים של העסק, כולל השירותים והמוצרים, מצבת העובדים, קהלי היעד, נושא הפרסום והשיווק, היסודות הכלכליים, תוכניות לצמיחה כלכלית וכיוצא בזאת.
בד בבד התוכנית תביאי צעדים ישימים וריאליים שמבוססים על נתונים מדויקים, כאשר המטרה היא למקסים נכסים, לנצל הזדמנויות, לתקן בעיות ולשפר ליקויים שקיימים במרכיבים שונים של העסק. וכמובן השורה התחתונה של התוכנית העסקית היא להביא לשיפור של הרווחיות ואף להגדלה של המחזור, תוך שמירה על כיוון ומסלול נכון.
לאילו היבטים מתייחסת תוכנית עסקית לחנות חיות?
תוכנית עסקית לחנות חיות יכולה להקיף קשת רחבה מאוד של נושאים והיא משתנה לפי הנסיבות של הכתיבה ולגופה של חנות. כך לדוגמא, קיימת תוכנית עסקית עבור יזם המעוניין לפתוח חנות חדשה שאותה מבצעים אחרי בדיקת היתכנות כלכלית והיא שסוללת את הדרך המעשית להקמה והרצה של החנות.
מאידך ישנה תוכנית עסקית לחנות קיימת אשר תפקידה לספק מענה לבעיות וסוגיות שהתגלו בבדיקה מוקדמת שמבצע היועץ העסקי, להגדיל את הרווחיות ולהתוות את הצעדים להשגת המטרות. מעבר לכך ישנן גם תוכניות עסקיות המיועדות לבנקים ולקרנות לצורך קבלת הלוואות, למשקיעים ושותפים פוטנציאליים ועוד.
על מנת לסבר את האוזן, הנה מספר דוגמאות להיבטים שיכולים להופיע בתוכנית עסקית לחנות חיות. ההיבט הראשון הוא הגדרה של המוצרים והשירותים אשר יהוו חלק מהסל שמוצע ללקוחות. למשל יש להחליט האם החנות תציע גם שירותי מספרה על כל המשתמע מכך מבחינת הקצאת מקום, ואותו הדבר לגבי שיתוף פעולה עם וטרינר או עם מרפאה וטרינרית.
כמו כן התוכנית תבחן ותגדיר את הבידול של החנות מחנויות אחרות שנמצאות באזור, דבר שיכול להתבטא למשל בדגש על שירותי משלוחים מהירים, מחירים נוחים יותר, התמקדות במוצרים הנחשבים איכותיים יותר וכדומה.
התוכנית העסקית גם תעסוק בכל הקשור לתמחור שירותים ומוצרים כאשר במידת הצורך יבוצע תמחור מחודש, מקצועי ונכון. התמחור יתבסס לא רק על השוואה לתמחור של המתחרים אלא גם על האיכות והייחוד של החנות, שירותיה וחוויית הקנייה שלה, המיתוג והמוניטין שלה, עלויות התפעול השוטפות, מידת הרווחיות המקובלת בענף וגם זו שהבעלים רוצה, ועוד.
התוכנית גם עשויה להתמקד בתחומי הפרסום והשיווק ולהגדיר את המיקוד והכיוון של המאמצים במדיה דיגיטלית, שיתופי פעולה עסקיים חדשים וכן הלאה.
אם מדובר בחנות חיות חדשה שעתידה לקום, התוכנית העסקית תתייחס למרכיבים כמו המיקום האופטימלי שלה בהתייחס לקהל היעד, מאפייני החנות, התחרות שנמצאת בסביבה, עלויות שכירות וארונה וכדומה.
התוכנית גם תתייחס אל ההשקעה הראשונית כגון עיצוב ושיפוץ של המבנה, עלויות התפעול בתקופת ההרצה, רכישה של ציוד ומלאי ראשוני וכן הלאה. בנוסף התוכנית תתייחס להכנסות הצפויות במשך תקופת הפעילות הראשונה, הערכת הגעה לנקודת איזון, מקורות מימון אפשריים, היכולת של היזם לעמוד במשימה ברמה הכלכלית ועוד.
תפקיד היועץ העסקי בכתיבת תוכנית עסקית לחנות חיות
למרבית היזמים ובעלי החנויות אין הרבה ניסיון בכתיבה של תוכניות עסקיות, וגם לא השכלה כלכלית מקיפה, ומעבר לכך יש להם קושי להסתכל על העסק באופן אובייקטיבי. לכן חשוב מאוד להיעזר ביועץ עסקי המסייע בבניית התוכנית העסקית מאלף ועד תו.
הוא מתחיל בבדיקה מקיפה של כלל מרכיבי העסק, המתייחסת בין היתר להוצאות האספקה והתקורות, מצבת כוח האדם, התקשרויות מול ספקים, התחייבויות והלוואות, תמחור אפיקי שיווק ופרסום, שיטות עבודה, התנהלות שוטפת, מידת הרווחיות של שירותים ומוצרים וכן הלאה.
בהתאם לבדיקה ולנתונים שעלו בה יוכל היועץ העסקי לספק המלצות ותובנות, וכמובן להעביר אותן אל תוך תוכנית עסקית מלאה המבוססת על נתונים מדויקים והכרות מעמיקה עם מה שקורה בחנות.
ראוי לציין כי יש בעלי עסקים שמסתפקים בבניית התוכנית העסקית, אך ישנם גם כאלו המבינים את היתרונות של קבלת ליווי לאורך זמן. היישום של התוכנית העסקית ושמירה על הקו הנכון לתקופה של שנה שנתיים איננה עניין של מה בכך, ולכן היועץ העסקי שבנה את התוכנית ומכיר היטב את העסק יכול להיות לעזר רב.
הוא עומד לרשות בעלי החנות ויכול לתת להם לכל אורך הדרך פתרונות והמלצות ביישום התוכנית והעברתה מהכוח אל הפועל. ליווי זה מתגלה כנחוץ וחשוב במיוחד כאשר מתגלים אתגרים, חסמים ומכשולים אישיים ומקצועיים שמקשים על יישום השינויים והצעדים המתבקשים. במקרים אלו על הניסיון הרב של היועץ העסקי יכול להיות ערך רב.
לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ ללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה.