מדי שנה מוקמות בישראל מאות עמותות חדשות המצטרפות אל אלפי עמותות ומלכ"רים שכבר פועלים בשטח למען מטרות חברתיות וסביבתיות. אין ספק שמדובר ביוזמה מבורכת, אולם יש לזכור כי על מנת שתוכל לממן את פעילותה, עמותה חייבת להפיק הכנסות המגיעות ממענקים, הלוואות ותרומות מגורמים שונים. יתר על כן, עליה לעמוד בתקנות ברורות הקבועות בחוק, בתקנות מס הכנסה ובפיקוח המתמיד של רשם העמותות. לכן עמותה חייבת להתנהל באופן מסודר ומתוך ראייה ארוכת טווח, אם היא חפצת חיים ומעוניינת להשיג את המטרות הראויות שלמענן הוקמה. אחד הנדבכים המרכזיים של התנהלות מקצועית, רצינית ואחראית כזו היא התוכנית העסקית.
מהי תוכנית עסקית?
יש אנשים שעבורם המונח "תוכנית עסקית" משויך אל העולם העסקי, ואכן היא נועדה לאפשר לעסקים וחברות להתנהל בצורה מושכלת וריאלית לאורך זמן, תוך יישום צעדים מעשיים המביאים בסופו של יום להגדלת הרווחיות ואף להגדלת המחזור. יחד עם זאת, למרות אופיין השונה של עמותות, התוכנית העסקית מהווה כלי חשוב ואף הכרחי להתנהלותן, עם השינויים המתבקשים.
למעשה, מה שהתוכנית העסקית נותנת היא תחזית מפורטת של הכנסות והוצאות בעמותה לפחות ל- 24 החודשים הקרובים. היא עוסקת במכלול ההיבטים והפעילויות של העמותה, למשל כוח האדם המועסק בעמותה כגון מתנדבים, פרילנסרים ועובדים קבועים על המשכורות שהם מקבלים, וכן הוצאות חשמל, דמי שכירות, אחסון מוצרים, תשלומים לרואה החשבון, לעורך דין, החזקת רכבים ועוד הרשימה ארוכה. התוכנית העסקית מפרטת עוד תחומים רבים, כגון תמחור פעילויות שהעמותה מציעה לאוכלוסיות שונות, כל הקשור במיתוג והמוניטין שלה, הקהלים אליהם היא פונה והערוצים השיווקיים דרכם פניה זו נעשית, מבנה ההנהלה, סניפים חדשים שעתידים לקום, תפקידים שעשויים להתווסף בהמשך הדרך, ועוד.
מדוע בכלל צריך תוכנית עסקית לעמותה?
בעולם כתיקונו כל עמותה הייתה עובדת עם תוכנית עסקית. ואולם, בישראל ישנן עמותות רבות שאינן מתנהלות עם תוכנית עסקית, והדברים ניכרים בפעילותן. אנו מבחינים בהתנהלות שאינה מושתתת על אסטרטגיה ברורה ולפיכך איננה מתוכננת, רצינית ומסודרת, אלא דומה יותר לפעולות ספוראדיות המבוססות על תקוות, שאיפות ורעיונות המתעוררים מעת לעת. בעמותות כאלו גם אין זה נדיר שהמצב הפיננסי שרוי בחוסר סדר, ללא הבנה מספקת לגבי ההוצאות לאשורן והדרך לכסותן, ומכאן קצרה הדרך לפניות מטעם רשם העמותות בדרישה להסדיר את התזרים השלילי.
אכן, עמותות חייבות לשמור על תזרים חיובי ולעמוד בקריטריונים גבוהים של התנהלות פיננסית, לרבות עמידה בסעיף 46 של מס הכנסה אם ברצונן לקבל תרומות מגורמים משכירים ואנשים עסקים (הנהנים מזיכוי מס בגובה 35%). הבעיה היא שללא תוכנית עסקית אין למנהלי העמותה את הפרספקטיבה הרחבה, אין הבנה של הבעיות ונקודות החולשה, אין את הפתרונות שתוכננו מבעוד מועד ואין את הדרכים ליישומם. כך, העמותה דומה יותר לסירה בים הנסחפת עם הזרמים, במקום להיות ספינה השטה לפי מצפן ומפה אל היעד שהגדירה מראש, כשיודעים תמיד היכן נמצאים וכיצד מגיעים אל המטרה.
מתי צריך תוכנית עסקית לעמותה?
קודם כל, תוכנית עסקית לעמותה נדרשת עבור כל עמותה באשר היא, ללא קשר למצבה הנוכחי או לשלב בחייה. היא נחוצה לכל מי שרוצה להכיר את האתגרים וכיצד עוברים אותם, את הבעיות וכיצד מתקנים אותן, ולשמור על מסגרת ידועה וקו אחיד לאורך זמן. זוהי תוכנית עבודה בסיסית שבאמצעותה יודעים בכל חודש מהו התקציב ומהם יעדי ההכנסות, והיא נבנית ביחד עם יועץ עסקי בעל ניסיון רב והשכלה כלכלית אקדמית מקיפה.
בנוסף, ישנם שלבים שונים בחיי העמותה שבהם יותר נפוצה ואף הכרחית הפנייה אל יועץ עסקי לבניית תוכנית עסקית. לדוגמא, מבחינה פורצדוראלית פתיחת עמותה חדשה אינה מורכבת בכלל, וגם מבחינות נוספות היא פשוטה בהרבה מאשר הקמת עסק חדש. יחד עם זאת, על מנת לבנות עמותה הפועלת בהצלחה לזמן ממושך, בניגוד לחלק גדול מהעמותות שנפתחות ונסגרות חדשות לבקרים, יש לבנות תוכנית עסקית שממנה נגזרות התוכנית הכלכלית ותוכנית העבודה.
מה כוללת תוכנית עסקית לעמותה?
התוכנית העסקית תמיד תהיה מבוססת על בדיקה מקדימה של היועץ העסקי באשר לתחום שאליו מתכוונת העמותה להיכנס ובאשר להיבטים השונים של פעילותה. לאור בדיקה זו ייתכן ויבוצעו מספר שינויים בקונספט של העמותה כדי לאפשר התנהלות יותר מאוזנת מבחינה כלכלית, ותיבנה התוכנית העסקית העוסקת בין היתר בהערכת הוצאות, צפי הכנסות, אוכלוסיות היעד, סוגי הפעילויות והתמחור שלהן, מקורות מימון אפשריים, כוח האדם שצריך לגייס, ועוד. זוהי תוכנית מציאותית, עקבית ומקצועית שניתן ליישמה במישור התפעולי, השיווקי והפיננסי תוך ביסוס שיטות עבודה נכונות ויעילות.
דברים אלו נכונים כמובן גם לגבי עמותות שכבר קיימות, עם השינויים המתבקשים, ובפרט אם מדובר בעמותות החוות תקופות חלשות או סוערות, כגון בעיות מול רשם העמותות או בהשגת מימון ממקורות שונים. במקרים אלו, התוכנית עשויה להציע פתרונות המתמקדים בתחומים מגוונים, למשל תמחור מחודש של הפעילויות המושתת על תחשיב נכון ומדויק של ההוצאות וגובה ההכנסות הרצויות, וכן שינויים במצבת כוח האדם, העברת פעילויות מסוימות למיקור חוץ, סגירת הלוואות לא טובות, שינויים בהיבט השיווקי והפרסומי של העמותה, וכן הלאה.
יש לציין כי תוכנית עסקית רצינית היא אחת הדרישות הבסיסיות של גופים המעניקים הלוואות. אמנם, הכנסותיה של עמותה מתבססות על מענקים ממשלתיים ועל הציבור הפרטי והעסקי התורם לה, אך לא פעם עולה הצורך ליטול הלוואה על מנת לשמור על תזרים מזומנים חיובי המאפשר לקיים פעילויות. בין אם הפנייה נעשית אל הבנק או אל קרנות של המדינה, יש צורך לבנות תוכנית עסקית משכנעת וחיובית המבוססת על הערכות ריאליות ונתונים מדויקים.
לסיכום
חשוב להגיד שהיועץ העסקי שבונה עבורכם את התוכנית העסקית, ממשיך ללוות את יישומה לאורך זמן. הוא עומד לרשותכם בתמיכה, תובנות, המלצות וקבלת החלטות, בפיקוח אחר התוצאות בפועל אל מול הצפי בתוכנית, ובביצוע צעדים מתבקשים בתוכנית העסקית במידת הצורך. את התכנית העסקית בונים לרוב במסגרת ייעוץ עסקי לעמותה כדי להביא לידי ביטוי את כל התובנות מהתהליך בצורה שתקדם את הפעילות לטווח הרחוק.
לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה.