אחת השאלות הנפוצות ששואלים אותנו לקוחות בתהליך של ייעוץ עסקי, היא איך לחשב עלות שעת עבודה של העסק. מדובר בשאלה מהותית מפני שהתחשיב מהווה חלק משמעותי מקביעת התמחור של מוצרי ושירותי העסק ללקוחות, הגם שהוא אינו המרכיב היחיד. יחד עם זאת, לא פעם אנו נתקלים בבעלי עסקים שאינם מבינים את החשיבות של חישוב שעת העבודה, דבר המוביל להיעדר הבנה מדויקת באשר למכלול ההוצאות ולחוסר סדר פיננסי המוביל להחלטות שגויות.
כמה מילים על תמחור נכון
לפני שנעסוק בשאלה איך לחשב שעת עבודה של העסק יש להגיד כמה מילים על התמחור. למעשה, תמחור המוצרים והשירותים הוא מנגנון הפקת הרווחים העיקרי של העסק ויש להתייחס אליו במלוא הרצינות. הבעיה היא שבחלק גדול מהעסקים התמחור נעשה באופן שאינו מספיק מקצועי, ואינו מביא בחשבון את מכלול הפרמטרים הרלוונטיים. כך למשל, יש הקובעים את התמחור רק על סמך השוואה למחירים של מתחרים ולמה שמקובל בענף, עם הפחתה או תוספת מסוימת לממוצע. ואולם, תמחור מקצועי ונכון חייב לקחת בחשבון קשת רחבה של גורמים, לרבות הוצאות הייצור והתפעול של העסק, המיתוג של העסק (כגון עממי או יוקרתי), שאיפות הרווח של בעל העסק, התמחור המקובל בענף ועוד.
יש לזכור כי תמחור המבוסס אך ורק על ביצועי המתחרים עלול להיות בלתי מדויק, וזאת מהסיבה הפשוטה שאינכם יכולים לדעת מה הביא לקביעת התמחור של המתחרה. לדוגמא, ייתכן שהתמחור נקבע ברמה נמוכה על מנת למשוך לקוחות ובכוונה להעלאת המחיר לאחר מכן, ייתכן שהתמחור של המתחרה שגוי בפני עצמו, וייתכן שהתמחור מבוסס על הוצאות נהלה וכלליות (הוצאות קבועות) שהינן נמוכות או גבוהות משלכם. אין פלא איפה שבחלק גדול מהעסקים בארץ התמחור נמוך מהאפשרי, דבר המוביל לרווחיות נמוכה ולעיתים אף לפעילות בהפסד.
תמחור מקצועי ונכון מחייב להתחשב בנותנים פיננסיים מדויקים, לצד היבטים שיווקיים ואישיים, ולכרוך את כולם בסל אחד שיביא לפעילות משתלמת ברמת כמות המכירות ורווחיותן. ללא ידע פיננסי ועסקי הולם, וללא השקעת הזמן והמחשבה הנחוצה, קשה עד בלתי אפשרי לבסס את המנגנון הפקת הרווחים של העסק בצורה נכונה. לכן אנו ממליצים בחום לפנות אל יועץ עסקי על מנת לבצע פעם אחת את המשימה המורכבת הזו, ולאחר מכן תוכלו להמשיך עם התמחור הבסיסי הזה ולשנותו במידת הצורך בהתאם לשינויים במשק. כפי שאמרנו, חישוב שעת העבודה של העסק מהווה כלי ומרכיב משמעותי המסייע לקבוע את התמחור הנכון.
חישוב שעת עבודה בעסק
כאשר אתם באים לקבוע את תמחור המוצרים והשירותים ישנה משמעות עצומה לעלויות הקבועות והשוטפות, אותן צריך לכסות וגם לצאת ברווח. לעיתים קרובות אנו פוגשים בעלי עסקים שמתחילים לגמגם כאשר שואלים אותם על הרכב העלויות בעסק, ואף אם הם יודעים אותן פחות או יותר הם אינם יודעים לגלם אותן כעלות של שעת עבודה. מדובר בשעות שעובדי ובעלי העסק משקיעים על מנת לפתח ולשווק את המוצרים והשירותים, שאת עלותן חשוב מאוד לדעת לצורך הסדר הפיננסי הטוב, לקבלת החלטות על גיוס עובדים והשקעות, ולביצוע מהלכים באופן יעיל ונכון. אליהן מתווספות עלויות נוספות שיוצרות את תמחור המוצרים והשירותים. הבשורות הטובות הן שחישוב שעת עבודה בעסק אינו מהווה משימה קשה או מורכבת במיוחד.
אז איך עושים את זה?
כאמור, מדובר במשימה שאינה מורכבת מאוד אך היא דורשת מכם לאסוף נתונים מדויקים ולהיות מעט קפדניים. באופן כללי, מה שאנו רוצים לעשות הוא להבין כמה כסף משקיע העסק בכל שעה של פעילותו, ולכן הדבר הראשון הוא לאסוף את נתוני ההוצאות. באילו הוצאות מדובר? למעשה בכל ההוצאות הקבועות שלכם כמו משכורות של העובדים ובעל העסק, שכר דירה על המבנה, אחזקה של רכבים בעסקים והוצאות הדלק, חשמל ומים, ספקים קבועים שעובדים מולם, הוצאות על סלולרי, ארנונה ותשלומים קבועים לרשויות, ציוד משרדי, רכישות שוטפות של מלאי וכדומה.
אמנם מדובר בהוצאות קבועות אולם איננו יכולים להסתפק באיסוף הנתונים של חודש אחד, שהרי במהלך הזמן חלים שינויים גם בעלויות אלו. מה שצריך לעשות הוא לאסוף את כל הנתונים הרלוונטיים לשנה האחרונה, אשר בה כבר יתבטאו ויתאזנו השינויים לאורך התקופה. כך תדעו מהו סך ההוצאות הקבועות שלכם לאורך השנה האחרונה וכבר תקבלו תובנות פיננסיות חשובות. ואולם, המטרה שלנו היא כאמור לחשב את שעת העבודה של העסק ולכן אנו צריכים להתחיל לחלק את ההוצאות.
לחלק במה? אם לקחנו את סך ההוצאות לכל השנה, הרי שיש לחלק את הסכום למספר חודשי העבודה, למספר ימי העבודה הממוצע בחודש, ולמספר שעות העבודה הממוצע בחודש. כמובן, בעסקים שונים עובדים מספר ימים ושעות שונה, החל בפרילנסר שעובד בהיקף של חצי משרה בלבד ועד למפעלים שעובדים כל הימים וכל שעות היממה. ואולם, לצורך העניין מה שצריך לקחת הוא את הממוצע במשק. ברמה החודשית הממוצע הזה עומד על שניים עשר חודשים ולכן אנחנו צריכים לחלק את סך ההוצאות הקבועות של העסק בשתיים עשרה. אם ניקח למשל חנות בגדים אשר סך ההוצאות השנתיות הקבועות שלה עומד על רבע מיליון שקלים, הרי שעלינו לחלק 250,000 ₪ ב- 12 וכך נקבל 20,800 ₪ בקירוב כהוצאה חודשית.
בשלב הבא אנו צריכים להעביר את הסכום החודשי לסכום יומי. גם כאן אנו לוקחים את הממוצע במשק שעומד על עשרים ושתיים שעות אם מורידים את סופי השבוע, ימי חופשה וכדומה. אם נחזור אל הדוגמא של חנות הבגדים שלעיל, על מנת לקבל את תחשיב השעות היומי עלינו לחלק 20,800 ₪ ב- 22 ואז אנו מקבלים 1,040 ₪ בקירוב. לבסוף, בשלב האחרון עלינו להעביר את העלות היומית לעלות שעתית. שוב, יש עסקים בהם עובדים יותר או פחות שעות מהמקובל, אך באופן כללי אנו לוקחים את הממוצע הנהוג במשק שעומד על שמונה שעות עבודה ביום. אם כך, עלינו לקחת את הסכום היומי ולחלק בשמונה, ואם נחזור אל הדוגמא של חנות הבגדים עלינו לחלק 1,040 ₪ ב- 8 וכך אנו מגיעים ל- 130 ₪.
אם כן, עלות שעת העבודה של חנות הבגדים שווה 130 שקלים, וזאת לפני הוצאות נוספות כגון פיתוח של מוצרים והבאתם ללקוחות. מה שעשינו בחישוב הזה הוא לקחת את מכלול ההוצאות הקבועות לאורך שנה, לחלק אותן לשניים עשר חודשים, לחלק לעשרים ושניים ימי עבודה בחודש, ולחלק לשמונה שעות עבודה ביום – זהו חישוב שעת עבודה בעסק.
לקבל סיוע מקצועי
כפי שאמרנו, חישוב עלות שעת עבודה בעסק אינו מתייחס למכלול ההוצאות ולכן אינו יכול לגלם אותן באופן בלעדי בתמחור מוצרים ושירותים. יועץ עסקי יעזור לכם להבין את מכלול ההוצאות ואת שאר הגורמים הקשורים לתמחור, ולבצע עבורכם תמחור נכון ומקצועי. כמו כן, היועץ העסקי יסייע באיסוף הנתונים עבור חישוב שעת עבודה של העסק ובביצוע החישובים הנדרשים, ויצביע על בעיות העולות מתוך הנתונים ועל דרכים אפשריות לפתרונן.
לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה