חושבים לקנות עסק קיים? יש כמה סיבות שהופכות את הצעד הזה לכדאי יותר מאשר הקמת עסק חדש. יחד עם זאת, מידת הכדאיות משתנה רבות בהתאם לעסק הספציפי שאותו מתעתדים לרכוש. בשורות הבאות נבחן מספר היבטים הקשורים לנושא.
למה כדאי לקנות עסק קיים?
לפני שנדבר על בדיקת הכדאיות של עסק ספציפי, כדאי להגיד כמה מילים על הכדאיות הכללית של קניית עסקים. מדובר במהלך שרבים וטובים בוחרים בו, אף שאין הוא תמיד עדיף על הקמת עסק מאפס. בהשוואה בין הקמת עסק לבין רכישת עסק קיים, אחת הסיבות המרכזיות לבחירת האופציה השנייה היא שאתם "מדלגים" על השלב הראשון של ההקמה – שהינו מורכב וכולל לא מעט סיכונים ואתגרים.
כך לדוגמא, כאשר קונים עסק קיים מדלגים על תקופת ההקמה וההרצה הראשונית, שיכולה להתפרש על פני חודשים ארוכים שבהם זרם הלקוחות הינו קטן יחסית, לא קבוע ולא ודאי. זאת לצד ההוצאות הנדרשות עבור מגוון היבטי הקמת העסק, החל בהשכרת מקום ועד לפעילויות שיווק ופרסום שצריכות להיות אגרסיביות יחסית בתקופה הראשונה. בניגוד לכך, כאשר רוכשים עסק קיים מקבלים עסק שכבר מייצר הכנסה עבורכם, שהינה חזויה פחות או יותר לאור בדיקת הכדאיות שביצעתם בעזרת אנשי מקצוע. יתר על כן, יש לכם מאגר לקוחות קבוע למדי שאפשר לבנות עליו. במילים אחרות, מידת חוסר הודאות והסיכון הינה נמוכה יותר (אך עדיין קיימת) במידה שביצעתם את הבדיקות הנאותות לפני הקנייה.
עוד סיבה טובה היא שקניית עסק קיים מעבירה לידיכם עסק שמתפקד ומתנהל, כולל מבחינת אישורים מול הרשויות. זאת לעומת הקמת של עסק חדש שמלבד עלויותיה כרוכה לא פעם הליך מורכב של הוצאות אישורים ורישיונות ממכבי האש, הרשות המקומית, העירייה, המשטרה, משרד הבריאות וכן הלאה – בהתאם לאופי הפעילות. מדובר באישורים שהשגתם כרוכה בהתעסקות בירוקרטית מרגיזה, הנוטים להתעכב מאוד ואף להפתיע עם עלויות שלא לקחתם בחשבון. מעבר לכך, בקניית עסק חדש אתם נהנים מהמוניטין שנצבר לאורך שנים, מהיכרות של לקוחות עימו במיקום הגיאוגרפי המסוים, ומפעילות מבוססת מול ספקים. בקיצור, אתם נהנים מהיבטים שונים של עסק מתפקד החוסכים בעלויות, בדאגות, בהתעסקות בירוקרטית מפרכת, בנטילת הלוואות שסימן שאלה גדול מרחף מעליהן, וכדומה.
האם כדאי לקנות את העסק המסוים?
כפי שראינו, קניית עסק קיים יכולה לחסוך לכם הרבה זמן, התעסקות ומשאבים, ובעיקר חוסר וודאות. יחד עם זאת, למי שמחפש לעצמו "חיים קלים" אולי כדאי להיות שכיר ולא בעל עסק עצמאי. אכן, גם קניית עסק תחייב אתכם לפעילות אינטנסיבית, בוודאי בתקופת ההסתגלות הראשונה וגם בשנים שלאחר מכן. יתרה מכך, אפילו אם ביצעתם בדיקת כדאיות בצורה מקיפה, יסודית ומקצועית, עדיין קיימים מרכיבים מסוימים של אי ודאות, המצטרפים למרכיבים הרגילים של ניהול עסקים בשוק הישראלי והבינלאומי. כך לדוגמא, כניסה של הנהלה חדשה לעסק תמיד מלווה בזעזוע כלשהו, שכן מן הסתם תביאו את החזון, היעדים ותפיסות העבודה שלכם, דבר שעלול ליצור בתחילת הדרך קשיים, אי הבנה ואף התנגדויות מצד עובדים, ספקים ואחרים. כמו כן, ייתכן שחלק מהלקוחות שעליהם בניתם לא ימשיכו עם העסק בהנהלה חדשה. מעבר לכך, יכולות להיות עוד הפתעות רבות וכדי להקטינן יש לבצע בדיקה מעמיקה של כדאיות הקנייה – עליה נדבר בהמשך.
בכל מקרה, חשוב לומר שכדאי לקנות רק עסק שאתם באמת חשים משיכה לתחום פעילותו. זכרו שקשה מאוד עד בלתי אפשרי לנהל עסק במים הסוערים של המשק הישראלי מבלי שתהיה לכם זיקה כלשהי לתחום הפעילות, כלומר, מבלי שהתחום יעניין אתכם, יעורר את דמיונכם וייתן לכם מוטיבציה להשקיע את הזמן, הכישורים, הרצון ואינספור הפעולות שיידרשו מכם בעתיד לבוא. מלבד זאת, כדאי שתהיה לכם לפחות הבנה בסיסית בתחום, ואם אין לכם כזאת – עליכם להשקיע את הזמן הראוי כדי לבצע תחקיר ולימוד של התחום כדי שתבינו בכלל במה מדובר. אם אין לכם הבנה, אפילו אם תצליחו לסגור עסקה טובה, סביר להניח שתתקשו מאוד לשמור על הרווחיות החזויה, והעסקה תתברר כגרועה בהרבה ממה ששיערתם.
בדיקה פיננסית: האם כדאי לקנות את העסק?
זוהי שאלת השאלות ולמרבה הצער אין עליה תשובה פשוטה. אין כמעט ספק שהמחיר שיוצג בפניכם יהיה גבוה מהמחיר הריאלי, הן מפני שכמו בכל עסקה המוכר מעוניין לקבל תמורה גבוהה, והן מפני שאדם שהשקיע את מיטב שנותיו בעסק כלשהו נוטה להכניס את האהבה והזמן שהשקיע אל התמחור. מצד שני, בוודאי ישנה סיבה טובה שבגללה הוא החליט למכור את העסק בשלב זה, וכאן נכנסת לתמונה סדרה מקיפה של בדיקות שאתם חייבים לבצע. שימו לב: אם אינכם בעלי השכלה כלכלית וניסיון בניהול עסקים, ממש לא כדאי לבצע את הבדיקות לבד. ואם יש לכם את הכישורים והידע – אתם בוודאי יודעים שעליכם לפנות לייעוץ חיצוני ואובייקטיבי, רצוי יועץ פיננסי.
על מנת לבצע את בדיקת הכדאיות יש לפנות תחילה אל המוכר של העסק ולקבל ממנו את כל הנתונים הדרושים, לרבות דוחות רווח והפסד נכונים להיום ולשנתיים שלפני כן, שומות ודיווחים שהוגשו לרשויות המיסים בשנתיים האחרונות, חוזה שכירות העסק, ועוד. לאור נתונים אלו ואחרים יש לבצע את בדיקת הכדאיות הכלכלית תוך בחירת השיטה המתאימה ביותר. לרוב תיבחר שיטת היוון תזרים המזומנים אשר בה קובעים תקופת תחזית מסוימת, נניח 3 שנים קדימה, וקובעים את שווי תזרים המזומנים הבלתי תלוי במהלכה, עם הוספה של נכסי העסק שאינם משמשים עבור ייצור ההכנסה. אמנם מדובר בבדיקה יסודית ורצינית, אך ראוי לזכור שבסופו של דבר מדובר בעסקה אשר בה כל צד מושך לכיוון היותר משתלם עבורו, דבר העשוי להשפיע גם על הערכת השווי. כמו כן, מדובר בנתונים רבים המתבססים על תחזיות לשנים הקרובות ואין כל הבטחה שהן יתממשו. על מנת להקטין למינימום את הסיכונים יש לבצע את הבדיקה עם אנשי מקצוע מיומנים. ככל שיש להם יותר היכרות עם עסקים בתחום הפעילות המסוים כך ביכולתם לספק הערכות טובות ומוצקות יותר, הרואות גם את פרטי הפרטים של העסק ולא רק את המספרים שעל הנייר.
לפרטים נוספים אודות כדאיות בקניית ובדיקת עסק, ולקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה.