מהי נקודת האיזון של העסק

הקמת עסק חדש אינה עניין של מה בכך. יש להיכנס אל המיזם בעיניים פקוחות, באופן מושכל וריאלי, וחשוב מאוד לקבל סיוע מקצועי של יועץ עסקי. בתהליך ייעוץ עסקי אנו מבצעים תהליך מסודר של בדיקות, תכנון, בניית תוכנית עסקית וסיוע בהיבטים נדרשים רבים. אחד הנושאים שאותם נבחן הוא נקודת האיזון של העסק אשר לה חשיבות רבה להמשך הדרך.

כאמור, בתהליך ייעוץ עסקי אנו בוחנים, מסייעים ומלווים בקשת רחבה של צעדים ונושאים. זאת לרבות בדיקה של עלויות הייצור המשוערות, תקורות, תמחור, מצב השוק, דרכי שיווק, עבודה מול ספקים, כוח אדם ועוד. הבדיקות האלו נותנות בסיס למספר מסקנות וחישובים, ואחד מהם הוא נקודת האיזון של העסק. מדובר בנקודה אשר ממנה והלאה העסק אינו פועל יותר בהפסד ומתחיל להרוויח. אם אתם עומדים בפני פתיחת עסק או בודקים עסק קיים וחשבתם שתפעלו ברווח מהיום הראשון, כדאי שתחשבו שוב. בתקופת ההרצה של העסק, שנפרשת פחות או יותר על פני חצי שנה, אבל גם לאחריה – זרם הלקוחות והמכירות אינו גדול או קבוע בדרך כלל. לעומת זאת קיימות כמובן עלויות הייצור והתפעול (והוצאה גדולה יחסית בהתחלה על שיווק ופרסום), מה שמוביל לכך שפעילות בהפסד בתחילת הדרך אינה מחזה נדיר.

יחד עם זאת, אנו מעוניינים ומכוונים כמובן להגיע למצב של פעילות רווחית, ועלינו להבין באיזו נקודה נגיע לכלל איזון – כלומר שהמכירות פחות ההוצאות יסתכמו באפס. מכאן והלאה ככל שתמכרו יותר כך יגברו הרווחים. הבדיקה הזו תאפשר לנו לדעת כמה דברים. ראשית, נוכל לקבל אומדן די טוב של הזמן שיעבור עד שהעסק יעבור מפעילות בהפסד לרווח. שנית, נוכל להבין מהו שיעור ההפסדים הצפויים עד נקודת הזמן הזאת, מה שיאפשר להתארגן מבחינה פיננסית. שלישית, אם נראה שאין מקורות מימון המאפשרים את צליחת התקופה הזו, ייתכן שנגיע למסקנה שלא כדאי לפתוח את העסק או להפעיל עסק קיים לפי הקונספט הנוכחי. ייתכן שנצטרך לבצע שינויים או לוותר על המיזם מכל וכל. רביעית, אם נראה שמדובר בפרק זמן ארוך מאוד עד בלתי סביר, או אם לא מגיעים כלל לנקודת איזון, מובן שיש לבצע שינויים מסוימים (למשל בתמחור) או לוותר על המיזם. חמישית, עצם הידיעה לגבי הצפי לנקודת האיזון יכולה לתת זריקת מוטיבציה ובכל מקרה מאפשרת להיכנס בעיניים פקוחות ובפחות חוסר ודאות ולחץ אל המיזם.

כיצד יודעים מהי נקודת האיזון של העסק

מטבע הדברים, נקודת האיזון המסוימת משתנה מעסק לעסק. על מנת לחשב אותה אנו צריכים תחילה אומדן של הרווח הגולמי, כלומר של מחיר המכירה של המוצר או השירות המסוים, פחות עלויות הייצור/האספקה שלו. ניקח לדוגמא אדם שמעוניין לפתוח בית מלאכה לייצור וממכר קמינים להסקת בתים בחורף. התמחור של הקמינים יעמוד על 5,000 שקלים ליחידה. לעומת זאת, עלויות הייצור על רכישת חומרי הגלם, שכר עובדים בבית המלאכה וכדומה, יעמדו על 2,500 שקלים ליחידה. כך אנו מגיעים למסקנה שהרווח הגולמי עומד על 50%.

כעת עלינו לחשב את התקורות, כלומר ההוצאות השוטפות הצפויות לעסק שאינן קשורות לייצור אלא לתפעול השוטף: שכר דירה וארנונה על בית המלאכה, הוצאות חשמל וכדומה. החישוב מראה שהתקורות הצפויות עתידות לעמוד על 20 אלף שקלים בחודש. כעת מה שעלינו לעשות הוא לקחת את ההוצאות השוטפות וחלק אותן ברווח הגולמי, כלומר 20,000 חלקי 0.5 (חמישים אחוז, זוכרים?).

כך קיבלנו תוצאה של 40 אלף שקלים שהיא בעצם נקודת האיזון של העסק. זאת אומרת בית המלאכה צריך למכור קמינים בסכום של 40 אלף שקלים בחודש כדי להיות מאוזן. עכשיו, נזכור שמחיר כל יחידה עתיד לעמוד על 5,000 שקלים ולכן כדי להגיע לנקודת האיזון יש לחלק 40 אלף ב- 5,000 והתוצאה היא 8. המסקנה היא שעל מנת להיות באיזון על בית המלאכה להגיע למצב שנמכרות 8 יחידות בחודש. פחות מכך הוא יפעל בהפסד, יותר מכך הוא יפעל ברווח.

לסיוע בחישוב נקודת האיזון

לאורך השנים ליווינו לקוחות רבים בתהליך של פתיחת והקמת העסק וכן בליווי עסקים קיימים, והם רואים ברכה בעמלם. אנו מזמינים גם אתכם לעשות את הצעד החשוב ולפנות לקבלת ייעוץ עסקי בנושא. לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה

אולי יעניין אותך

איך הופכים מעסק קטן לעסק גדול? יישום אסטרטגיות מובילות רבים

הגדלת הרווחיות היא שאיפה בריאה וחשובה לכל עסק מכל תחום

על המשק הישראלי עוברת תקופה לא פשוטה, בדומה לשווקים אחרים

שיווק נכון הינו מרכיב חיוני, שלא אחת מכריע בין הצלחה

העסקים הקטנים במדינת ישראל מהווים מעל לתשעים אחוז מסך כל

אם בתקופה האחרונה נראה שהעסק קצת תקוע, ואינכם מצליחים למשש

רכישה של עסקים הינה שכיחה מאוד עקב מספר יתרונות בולטים,

כל בעל עסק מבין את חשיבותו של הפרסום, המהווה יסוד

בעלי עסקים מקבלים מדי שנה דו"ח רווח והפסד מרואה החשבון

כל עסק פועל על פי מודל כלכלי מסוים, המהווה את

שיווק ופרסום נמנים על יסודותיו החשובים ביותר של כל עסק.

קווים רבים מחברים בין כלכלת העסק והמשפחה, ולו מהסיבה שהמשכורת

לכל ידוע כי על ישראל עוברת תקופה של עליית מחירים

התמחור הינו מנגנון הפקת הרווחים העיקרי של כל עסק, ולכן

כידוע, שיווק של שירותי ומוצרי העסק הוא אבן יסוד לפעילות

פורטרט ירון לוי

ירון לוי

אודות הכותב

ירון לוי הינו כלכלן מומחה, יועץ עסקי והבעלים של חברת "לוי ייעוץ כלכלי ועסקי", בעל תואר ראשון בכלכלה בהצטיינות ותואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת ת"א. כותב מאמרים בנושאים של ייעוץ עסקי לגופי תקשורת מובילים ובעל ניסיון עשיר בעולם העסקי. ירון ליווה בהצלחה רבה מעל 1000 עסקים בישראל.

אין מה להתלבט
פגישת ייעוץ ראשונה ללא עלות

או להשאיר כמה פרטים וניצור קשר בהקדם

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 114 ביקורות
×
js_loader

השאירו לנו פרטים

ואנחנו ניצור איתכם קשר בהקדם

רגע אחד יכול לשנות את העסק שלך

חבל לפספס
ההזדמנות במרחק קליק אחד לוואטסאפ