מצד אחד, פירות וירקות הם מוצר בסיסי שאנשים תמיד קונים ותמיד יקנו. מצד שני, בעלי חנויות פירות וירקות יודעים היטב שאין זה פשוט לקיים עסק יציב ומצליח, הנהנה מזרם הכנסות קבוע וגדל ומרווחיות טובה. ייעוץ עסקי לחנות פירות וירקות מסייע להגיע למטרות אלו, גם בתנאים של עונתיות ושוק דינאמי ומשתנה.
אתגרים בניהול חנות פירות וירקות
אין ספק כי חנויות פירות וירקות מתמודדות עם אתגרים משמעותיים בשנים האחרונות. הימים שבהם הירקנים היו מקור בלעדי לקנייה חלפו מזמן, וכיום בכל עיר פועלות עשרות רבות של מכולות ושלא לדבר על רשתות המזון, המציעות כמובן דוכנים של פירות וירקות. יתר על כן, הרשתות החזקות פועלות בתקציבים גדולים בהרבה, מציעות מגוון מוצרים נרחב, מתבססות על שיטות עבודה מתוחכמות, ויודעות בדיוק מה לעשות בשביל לחנוק את השחקנים הקטנים.
אל כל אלו מצטרפת כמובן רשת האינטרנט, בה משתמשות הרשתות כדי לפתות את הלקוחות לקניות נוחות במיוחד מבלי לצאת מהבית. גם שחקנים קטנים יותר כבר מאמצים את הרשת, ביניהם ארגונים המקשרים בין החקלאי לצרכן באופן יותר ישיר, על כל המשתמע מכך מבחינת היערכות בזירה הדיגיטלית ובתחום המשלוחים. ואם לא די בכך, חנות פירות וירקות ממילא חשופה למגוון סיכונים הקשורים לאורך חיי המדף של המוצרים, לתנודתיות בביקוש, לשינויים במדיניות לגבי ייבוא פירות וירקות, ועוד הרשימה ארוכה.
ברור, אם כן, שבעל חנות ירקות ופירות צריך להתמודד עם החלטות משמעותיות רבות, הנוגעות בין היתר לתמחור המוצרים, למדיניות המלאי והשמירה בקירור, למחלקות האורגני, הפיצוחים ומוצרים נוספים שניתן להכניס – שמן זית, משקאות קלים, דבש וכיוצא בזאת. בתוך כך, עליו לתת מענה לצעדים של מתחרים בתחום המחירים, ברמת חוויית הקנייה של הלקוח, וכל זאת עוד לפני שדיברנו על תחלופה של עובדים, השקעה נכונה בשיווק ופרסום, שיפוצים ורכישות, ביקורות ותקנים של משרד הבריאות, וכן הלאה.
ובתוך כך העומס הזה, בעל העסק צריך לדאוג לניהול הפן הכלכלי באופן מוקפד והדוק, לצד ניהול העובדים והעבודה השוטפת בעסק בכל מרכיביה, לא פעם מסביב לשעון. כך קשה מאוד לבצע את העצירה הנדרשת כדי לקבל תמונת מצב מהימנה ונכונה, לתכנן את הצעדים המתבקשים מתוך ראייה לטווח ארוך, לבצע תיקונים ושיפורים, ובשורה התחתונה – לבסס רווחיות טובה ולהגדיל אותה. בכל אלו ועוד מסייע מאוד ייעוץ עסקי לחנות פירות וירקות.
איך בנוי תהליך של ייעוץ עסקי לחנות פירות וירקות
תהליך ייעוץ עסקי לחנות פירות וירקות אמנם מורכב מכמה שלבים בסיסיים החוזרים על עצמם, אך הם עשויים להשתנות בהתאם למצב העסק. כך למשל, במידה ומדובר ביזם המעוניין להקים חנות פירות וירקות חדשה, הייעוץ העסקי יתחיל עם בדיקת כדאיות כלכלית. מטרתה של הבדיקה היא לבחון האם קיימת הצדקה כלכלית למיזם, כלומר שיגיע בפרק זמן סביר לרמת רווחיות סבירה ואף טובה מבחינת היזם, וכמובן מה נדרש על מנת להגיע ליעד הזה.
בדיקת ההיתכנות הכלכלית סוקרת את כלל ההיבטים הנדרשים, כגון המיקומים האפשריים והמיטביים לחנות העתידית, עלויות השכירות והארנונה, שיפוצים ורכישות של מידוף, דלפקים, ריהוט, מקררים וכדומה, וכן את הקונספט של העסק כגון התמקדות באורגני, מגוון המוצרים לצד פירות וירקות, מיתוג עממי או יוקרתי, הסתייעות בשירותי משלוחים וכיוצא בזאת. בנוסף, בדיקת ההיתכנות הכלכלית תבחן את כל סוגיית גיוס העובדים, רישוי העסק ותקנות משרד הבריאות וגופים נוספים, הגדרה ברורה של קהלי היעד, המתחרים העיקריים והאסטרטגיות שלהם, כל תחום הפרסום והשיווק, סוגיית התמחור המשתנה באופן תדיר לגבי הפירות והירקות, ועוד.
על פי תוצאות בדיקת ההיתכנות הכלכלית היזם יכול להיכנס לפרויקט בעיניים פקוחות. ביכולתו להחליט למשל על כניסה למיזם תוך שהוא מבין היטב את ההערכות לגבי הרווחיות ומשך הזמן, ולהיערך לכך היטב מבחינת מקורות המימון שלו. מאידך, הוא עשוי להחליט על שינויים מסוימים בקונספט של החנות למען הרווחיות, או להחליט לוותר על המיזם שאינו עומד בציפיותיו הכלכליות ו/או ביכולותיו. במידה ומחליטים להקים את החנות, ממשיכים לבניית תוכנית עסקית המתבססת על נתונים בדיקת הכדאיות הכלכלית, והיא תלווה את העסק בתקופת ההקמה וההרצה.
לעומת זאת, ייעוץ עסקי לחנות פירות וירקות קיימת מתחיל גם הוא בסקירה מעמיקה, העוברת על כלל היבטים העסק, לרבות הנכסים וההזדמנויות שלו, נקודות התורפה והבעיות – החל בקהל היעד והמיתוג, דרך התמחור ועד להתנהלות השוטפת. בבדיקה זו מושם לרוב דגש מיוחד על הפן הכלכלי, כאשר היועץ העסקי בוחן את הרווחיות, היכן הכסף מתבזבז, מה מצב התזרים, הדוחות של רואה החשבון ועוד. לאור כלל הבדיקות והנתונים ניתן להמשיך לבניית התוכנית העסקית.
תוכנית עסקית לחנות פירות וירקות
לאור הבדיקה בחנות הקיימת, היועץ העסקי מציג בפני הבעלים תמונה אובייקטיבית, מקיפה ומקצועית של מצבה, ומביא המלצות ותובנות לשיפור, התייעלות והגדלת רווחיות ואף המחזור. המלצות אלו אינן נזרקות באוויר אלא נכנסות אל תוכנית עסקית ישימה וברורה, המגדירה היטב מטרות ויעדים, ואת הצעדים שצריך לבצע כדי להשיג אותם, תוך שמתקנים את החולשות והבעיות שהתגלו. לדוגמא, התוכנית העסקית עשויה לכוון לשיפור בשירות הניתן ללקוחות, לשינוי הסכמים עם ספקים, לשימוש בהטבות והנחות שבועיות, להכנסה של מוצרים יותר מיוחד ואיכותיים, להגדלת החשיפה של מוצרים יותר רווחיים ובטוחים, לבידול ממתחרים ועוד.
למעשה, התוכנית העסקית מהווה תחזית מפורטת של כלל ההוצאות וההכנסות של החנות ברמה החודשית לשנה או השנתיים הקרובות. היא מאפשרת לדעת בדיוק היכן נמצאים, להיכן מכוונים וכיצד להגיע לשם, ומנחה את בעלי החנות להתנהלות ברורה ועקבית למשך תקופה ארוכה, גם אל מול שינויים ותמורות המתחוללים בענף.
במה עוד עוסק ייעוץ עסקי לחנות פירות וירקות?
ייעוץ עסקי לחנות פירות וירקות עשוי לעסוק בעוד שורה ארוכה של תחומים. כך למשל, ייתכן שהיועץ העסקי ימליץ על שינויים בתחום השיווק והפרסום, החל בשימוש מושכל במדיה הדיגיטלית, דרך שיפור הפרסום מפה לאוזן ועד לשילוט של החנות. במידת הצורך, הוא יוכל גם להפנות את בעלי החנות אל אנשי מקצוע מיומנים ובעלי הצלחות מוכחות בתחום. בנוסף, היועץ העסקי עשוי לסייע בשיפור יכולות הניהול, החל בתקשורת אפקטיבית ועד לניהול הזמן של הבעלים, על מנת לשביעות הרצון של העובדים והלקוחות כאחד, ולפיתוח אישי ומקצועי של הבעלים עצמם.
לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה.