בדיקת היתכנות עסקית הינה מהלך מחויב המציאות עבור יזמים המעוניינים להקים עסק חדש, וכן עבור המעוניינים לבצע מהלכים הנוגעים לעסקים קיימים כגון קניית עסק פעיל, כניסה כשותף או כמשקיע וכיוצא בזאת. כפי שנראה בהמשך, את הבדיקה חשוב מאוד לבצע באמצעות יועץ עסקי בעל השכלה כלכלית נרחבת, ניסיון רב בביצוע בדיקות אלו בכלל, והיכרות מצוינת עם תחום הפעילות הרלוונטי בפרט. מטבע הדברים, מדובר בבדיקה הכרוכה בעלויות ובמאמר הנוכחי נתייחס לסוגיה זו ונבחן את משמעותה ואת כדאיות ההוצאה.
מהי בדיקת היתכנות עסקית?
בדיקת היתכנות עסקית, המכונה גם בדיקת כדאיות כלכלית, מיועדת בשורה התחתונה להביא לאחת מתוך שלוש מסקנות: ללכת על הקמת העסק כפי שתוכנן, לבצע מספר שינויים בקונספט למען שיפור הרווחיות והתוחלת של העסק, או לוותר על המיזם מראש. על מנת להגיע למסקנות אלו יש לסקור שורה ארוכה של היבטים, ביניהם עלויות מוערכות להקמת והרצת העסק, הוצאות ייצור ותפעול, מצב השוק והתחרות, הכנסות מוערכת בתקופת ההקמה וההרצה, תנאים להגעה לנקודת האיזון ומועד משוער שלה, היכולות הכלכליות של היזם, מקורות המימון האפשריים שלו, ועוד הרשימה ארוכה.
בתוך כך, כל אחד מנושאים אלו נבחן לעומקו. לדוגמא, הבדיקה בוחנת את הקונספט של העסק לרבות המוצרים והשירותים שלו, מאפיינים של קהלי היעד, פתרונות שהשירות/המוצר יציע ולאיזה צורך, המיקום המיטבי לפי מיקומי מתחרים ותנועת קהל היעד, דרכי מכירה מתוכננות, מיתוג העסק וכדומה. דוגמא נוספת היא בדיקת מצב השוק הבוחנת את המצב הנוכחי והצפוי שלו, תמחור של המתחרים לגבי מוצרים ושירותים דומים, שולי הרווח המקובלים בענף, יתרונות של מוצריו ושירותיו בהשוואה למתחרים, רמת הרווחיות הצפויה ועוד.
מדוע הבדיקה כה חשובה?
כאמור, בדיקת היתכנות עסקית איננה המלצה אלא בגדר חובה, אם כי למרבה הצער יזמים לא מעטים נחפזים לצאת לדרך עם החלומות היפים והמוטיבציה, והנתונים בהתאם. אכן, החלומות נוטים להסתיר את האתגרים והמורכבות של מציאות בשטח, וכך יוצאים לדרך ללא בסיס וקרקע שעליהם ניתן לבסס עסק מצליח לאורך זמן. זוהי אחת הסיבות לסטטיסטיקה העגומה בישראל, בה כמחצית מכלל העסקים החדשים נסגרים בשלוש עד חמש שנים הראשונות לפעילותם, ורבים אינם צולחים את השנה הראשונה.
חישוב עלויות ההשקעה
בדיקת היתכנות עסקית תורמת רבות ליצירת הבסיס החיוני הזה, ואף במידה ומחליטים שלא להקים את העסק בעקבותיה יש לה חשיבות רבה במניעת מפח נפש ומשבר כלכלי חריף. כך לדוגמא, אחד הנושאים שיזמים נוטים לפספס או לחשב באורח מקל ואופטימי, הן עלויות ההקמה. יש לזכור כי פתיחת עסק כרוכה בהוצאות גבוהות למדי המשתנות בין תחומי העיסוק וכוללות למשל רכישה של ציוד ומיכון, רכישת מלאי ראשוני, שיפוצים נדרשים במבנה הנבחר, הוצאות רישיונות ואישורים מהרשויות, הוצאות שוטפות כגון שכירות על המבנה, ביטחונות לבעל הנכס, גיוס כוח אדם והכשרתו, ארנונה, חשמל ועוד.
תכנון כלכלי כחלק מבדיקת כדאיות
היזם חייב להבין היטב את נושא העלויות, הן מבחינת יכולתו לעמוד בהן, הן מבחינת צרכי מימון חיצוניים שיידרשו והן מבחינת היכולות להחזיר את ההשקעה. בתוך כך, עליו גם להיות עם הערכה ריאלית לגבי ההכנסות, המבוססות בין היתר על הערכת מחירי המכירה של השירותים והמוצרים בהתאם לעלויות ההקמה והתפעול ובהתאם לתחרות בשוק. לדוגמא, ייתכן שהבדיקה תראה כי במצב ובקונספט הקיים לא ניתן להרוויח מספיק כדי להחזיר את ההשקעה בכלל, או בפרק זמן סביר, או שלא ניתן להרוויח מספיק בשביל להצדיק את המיזם. ייתכן שיתברר שהשוק רווחי והרווחיות בענף ברמה נמוכה שאינה מצדיקה כניסה אליו, או שאולי יש צורך לשנות קונספט או מיתוג.
צפי הכנסות
כמובן שלצורך מסקנות אלו יש צורך בניסיון רב, המצוי באמתחתו של יועץ עסקי. לדוגמא, המסקנות מבוססות על צפי של הכנסות שקשה מאוד לחזות, וצריך להניח מספר הנחות עבודה על בסיס ידע כלכלי וניסיון רב. הנחות אלו מבוססות על היכרות טובה של היועץ העסקי עם התחום, שיבין את משמעות הלוקיישן, העבודה מול ספקים, כמה לקוחות ייכנסו לעסק, כמה יקנו מוצרים וכדומה.
איתור הנקודה ממנה מתחילים להרוויח
דוגמא נוספת לחשיבותה של בדיקת ההיתכנות קשורה בהערכת נקודת האיזון, כלומר הנקודה שממנה והלאה העסק כבר לא יפעל בהפסד ויתחיל להרוויח. לא פעם יזמים סבורים שהרווחים יחלו כבר מהפתיחה, אולם המצב שונה מאוד: בתקופת ההקמה וההרצה שיעור המכירות לא קבוע ומעגל הלוחות לא גדול, וישנן הוצאות בלתי מבוטלות. נקודת האיזון היא הנקודה בו סך המכירות פחות סך ההוצאות עומד על אפס, ומכאן הגדלת המכירות תתבטא ברווח. יועץ עסקי מיומן יוכל לתת אומדן טוב יחסית של התקופה עד מעבר מהפסד לרווח, ולפי הצפי הזה היזם יכול להחליט. ייתכן למשל שתעבור מבחינתו תקופה כה ממושכת עד הגעה לנקודת האיזון, שיחליט שלא שווה לו להיכנס למיזם. מעבר לכך הדבר יאפשר לו להתארגן נכון כלכלית, ייתן מוטיבציה להתקדם, ובכל מקרה להיכנס למיזם בעיניים פקוחות.
ובתוך כלל הבדיקות הללו גם מזהה היועץ העסקי נקודות רגישות ובעייתיות, ויוצר תרחישים שונים. ייתכן שהיזם יבחן את התרחיש את הפסימי וייראה שאפילו כאן הרווח נאה ולכן שווה לו ללכת על המיזם, אך ייתכן שיראה שאפילו בתרחיש האופטימי הרווח כה נמוך עד שלא שווה לו להיכנס. בכל מקרה, כאשר רואים את התמונה המלאה יוצאים מהפנטזיות, מבינים מול מה עומדים, רואים מספרים ריאליים ואפשר לקבל החלטה מושכלת עם היועץ העסקי. לעיתים לאור הנתונים גם בוחנים שינוי קונספט ומבצעים עליו את בדיקת ההיתכנות. יועץ עסקי שמבין בכלכלה ידע להנחות איך להקטין את הוצאות העסק כדי להגיע לרווחיות הרצויה.
וכמה עולה בדיקת ההיתכנות העסקית
כפי שניתן לראות, הצפי שנותנת התוכנית מתבסס על ירידה לנתונים ספציפיים, שאיתם אפשר להתחיל לבנות את העסק, כאשר בשלב הבא נתונים אלו ישמשו לבניית התוכנית העסקית – שכבר יורשת אל פרטי הפרטים. עלויות הבדיקה עשויות להשתנות מעסק לעסק ובעיקר תלויות במורכבותו, כך שככל שהעסק יותר גדול (מספר עובדים), ככל שישנם חומרים גלם רבים יותר, ככל שיש יותר שינויים עונתיים בפעילות וכן הלאה – כך העלויות יהיו גבוהות יותר. באופן כללי, במידה ומדובר בעסק שאינו מאוד מורכב, העלות של בדיקת ההיתכנות העסקית תסתכם בכמה אלפי שקלים.
אמנם מדובר בהוצאה שאינה זניחה, אולם באופן יחסי להשקעה הכוללת בעסק בחדש (או בקניית עסק) היא איננה גבוהה. יתר על כן, מדובר בהוצאה שבהחלט מצדיקה את עצמה הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. בדיקת ההיתכנות מסייעת להימנע מטעויות שעלולות לעלות ליזם ביוקר, ושיהיה קשה מאוד לשנותן בהמשך הדרך. היא מקטינה מאוד את הסכנה של כניסה להתחייבויות כלכליות שלא ניתן יהיה לעמוד בהן, ואת הבור הכלכלי שהיזם עלול למצוא את עצמו בתוכו. אך יותר מכך, הבדיקה מהווה בסיס חיוני שאין לוותר עליו ליצירת תשתית ריאלית ומקצועית לעסק שיתפתח באופן נכון לקראת הצלחה, יציבות ושגשוג, בעוד היזם יודע היכן הוא עומד, לאן הוא מכוון וכיצד ברצונו וביכולתו להשיג זאת.
לסיכום
לשאלה כמה עולה בדיקת היתכנות עסקית אין תשובה חד משמעית. מה שבטוח זה שכדאי מאוד לעשות אותה ובדיקה כזו בהכרח משתלמת. היעדר בדיקת היתכנות עלולה לגרום להוצאות גדולות נוספות שלא יהיה להן מענה.
לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה.