צפה בסרטון: שותף לעסק- כן או לא
רוב האנשים נכנסים לתוך שותפות עסקית משילוב של שתי סיבות: פסיכולוגית וכלכלית. הם רוצים לחלוק את האחריות והסיכון שבניהול עסק עם אדם נוסף, ולהרגיש שיש להם עם מי להתייעץ, לדבר ולנהל סיעור מוחין.
המצאותו של אדם נוסף, עם סט כישורים שונה, האחראי אף הוא על ניהול העסק מרגיעה חששות: אם אני, כבעל העסק חלש בתחומי השיווק, אוכל לתת לשותף שלי שמבין בזה יותר לטפל בכך. הנוכחות של אדם נוסף שיכול "להכניס יד לכיס" כדי לממן את עלויות ההקמה, או במקרה בו העסק זקוק לחיזוק חיצוני מעודדת אותם גם כן להכניס שותף לעסק.
שותפות עסקית היא כמו חתונה, והעסק הוא הילד המשותף. לכן לפני שמתחייבים על הקמת שותפות או הכנסת שותף לעסק, כדאי לעצור רגע ולהבין מה המשמעויות הכרוכות בכך, מתי זה משתלם ומאילו טעויות נפוצות להמנע.
מהם היתרונות והחסרונות של שותפות עסקית?
יתרונות:
- חלוקת הנטל – שותפות מאפשרת לחלוק את האתגרים הקשים ביותר של ניהול עסק: אחריות, זמינות והצורך לקבל החלטות קשות ותכופות. כאשר יש שותף נוסף, המעמסה קלה יותר, יש הפרייה של רעיונות ודעות ואפילו את האפשרות להטען ולצאת לחופשה, שעצמאים רבים לא מרשים לעצמם לקחת.
- חלוקת תפקידים בעסק לפי חוזקות – אם שותף אחד טוב בפיננסים ושותף אחד טוב בשיווק, הסיכוי שהתחומים הללו לא יוזנחו והעסק יצליח לגייס לקוחות ולנהל גבייה גדל. זה יתרון, אבל הוא לא מספיק כי לפעמים משתלם יותר לקחת עובד בכיר ואפילו לתת לו אחוזים כבונוס או שירותי אאוטסורסינג, לבצע פונקציות בעסק שבהן בעל העסק חלש יותר מאשר להכניס שותף.
חסרונות:
- שותפות דורשת רווחיות גבוהה פי 2 – כדי שכל אחד מהשותפים יגיע לנקודה שבה הוא ירגיש שהעסק טוב ורווחי, על השותפות להגיע לנקודת רווחיות גבוהה פי 2. בפועל, רוב השותפויות לא יודעות להכפיל את המחזור שלהן, וזו הטעות שרוב בעלי העסקים מתעלמים ממנה כשהם לוקחים שותף.מתי זה כן עובד? כשהשותפות מחברת שני בעלי עסק שמביאים לקוחות שונים ויכולים יחד להגדיל את סך השירותים שלהם, כמו למשל חיבור בין עו"ד מסחרי ועו"ד נדל"ן שיכול להכפיל את כמות הלקוחות והמחזור של המשרד המשותף. קראו עוד על ייעוץ לעורכי דין בכניסה לשותפות ומיזוגים
- שותפים הם מקור למתח וריבים – כמו שבזוגיות עולים מתחים והתחשבנויות, גם בשותפות עסקית מתחילים לאחר תקופה מתחים וריבים. חלוקת התפקידים בין השותפים אף פעם לא שווה ויש אילוצים שמתחייבים את השותפים לנהוג אחרת מהתכנון שלהם להקדיש את כל זמנם, כספם ומרצם לעסק. כתוצאה מהריבים הללו, חלק מניהול העסק נופל בין הכיסאות ולא מטופל, מה שפוגע בתוצאות העסקיות ובפריון.חברות והיכרות קודמת לא אומרת הרבה על היכולת שלכם להיות שותפים. שותפות מערבת שני אלמנטים שמשנים מערכות יחסים – לחץ וכסף. לקיחת שותף עסקי שאין לכם איתו רקע משותף אולי תקטין את תחושת ה"אני לא מאמין שהוא עושה לי את זה", אבל גם היא לא תמנע את המתח והריבים.
הקמת שותפות – השלכות משפטיות וכלכליות
אם אתם מתלבטים לגבי הקמת שותפות, כדאי לדעת כי שותפות היא יישות משפטית בעלת השלכות משפטיות.
כמה מילים על סוגי שותפויות: שותפות יכולה להיות שותפות בין שני אנשים (שותפות מורשה או פטורה) או שותפות בין חברות. שותפות שבה כל השותפים בעל כח והשפעה שווים ומכאן גם אחריותם שווה, היא שותפות כללית. אם חלוקת הכח בשותפות אינה שווה, למשל משום שאחד השותפים השקיע סכום קטן יותר, השותפות היא שותפות מוגבלת.
הקמת חברה בע"מ מחייבת רישום אצל רשם החברות לפני תחילת הפעילות, אך זכויותיה וחובותיה של השותפות חלות גם במקרה בו השותפות לא רשומה אצל רשם השותפויות, וגם במקרה בו אין הסכם שותפות.
משמעות הדבר היא שכל פעולה שאחד השותפים עושה בשם השותפות ובמסגרתה (לדוגמא צבירת חובות או פגיעה בגורם שלישי שיכולה להוביל לתביעה) תחול גם על השותפים. גם במקרה בו שותף מעוניין לפרוש משותפות שבה אחד הצדדים מתנהל בצורה לא אחראית ובזבזנית, כל החובות שנצברו עד לפרישתו עדיין יחולו עליו.
בעוד שחברה בע"מ היא ישות משפטית נפרדת מבעליה, שותפות עסקית אינה נתפסת ככזו, למעט במקרה שבו קיימים שותפים שהסטטוס שלהם הוא בגדר שותף מוגבל (שותף עסקי שאחריותו מוגבלת מבחינת מעורבות בניהול ומבחינת חלקו בשותפות). מבחינת מיסוי, לא קיימת הגדרת מס נפרדת לשותפות כפי שיש לחברה בע"מ אלא המיסוי חל על כל אחד מהשותפים באופן אישי, ואף ייתכנו הטבות מס לשותפים בשותפות מוגבלת.
איך נכנסים נכון לשותפות העסקית?
הציעו להצטרף אליך? חכה לפני שתגיד כן
כשיזם מתכנן להקים עסק, לא פעם יהיה מישהו בסביבתו שיציע לו שותפות. מכיוון שלהכנס להרפתקה שהיא הקמת עסק קטן מרגיש פחות מאיים בשניים, היזם מתפתה לומר כן. השניים מתחילים לגלגל את הרעיון שהופך לשלהם, ומכאן מתפתחת אינרציה שקשה לחזור ממנה, גם אם העסק המיועד לא מסוגל לכלכל שני בעלים.
טיפ חשוב: לפני שאומרים כן לשותפות, כדאי לקבוע פגישת ייעוץ עסקי ולבצע בדיקת כדאיות כלכלית למיזם ולשותפות, שתכריע האם לעסק יש פוטנציאל והאם כדאי לצרף שותף עסקי. אם צירוף השותף אפשרי, הוא יוכל להצטרף לפגישות הבאות ולהמשיך משם לבניית התוכנית העסקית.
בדקו האם אתם באמת משדרים על אותו גל
על הנייר וכשהכל אופטימי, שותפים עסקיים משדרים על אותו הגל. אבל כדי לבחון האם השותפות הזו עשויה להצליח, צריך להעמיד אותה בפני מצבים שעלולים לקרות בעתיד.
אני נוהג להעביר את השותפים שמגיעים אליי סימולציה, שבהם הם צריכים להתדיין על תרחישים עסקיים שונים: כמה כל שותף מושך כמשכורת, ומה הוא נותן בתמורה מבחינת שעות עבודה והכנסת כספים לעסק? מה צפוי לקרות עם רווחים עתידיים – האם הם יחולקו כדיווידנד, ישמשו להשקעה או יישארו בחשבון החברה כבטחון לימים שחורים? מה עושים במקרה שהעסק מפסיד? מה החזון של כל אחד מהשותפים לגבי ההתנהלות היומיומית בעסק?
טיפ חשוב: הסימולציות צריכות לתכנן את היומיום, תרחישים אופטימיים, תרחישים פסימיים ואירועי מפתח כדוגמת פרישה, פתיחת עסק נוסף, הריון וכו'. בשלב זה, מומלץ לקחת יועץ פיננסי מנוסה שיכול להציג מגוון תרחישים ריאליים.
מה הסכם שותפות צריך לכלול?
- תוצאות הסימולציה: אם השותפים הצליחו להגיע להסכמות בנוגע לסעיפי הסימולציה, עליהם לעגן אותם כתשתית הסכם השותפים שלהם. הסעיפים שיופיעו שם יגדירו את הבסיס לשעות העבודה, חלוקת האחריות, התנהלות במצבי קיצון, התנהלות עם רווחים והפסדים וכן הלאה.
- מנגנון קבלת החלטות: בהסכם השותפות צריכה להיות הבחנה בין כוחם של השותפים בנושאים הפיננסיים (כגון חלוקת רווחים) לבין כוחם בקבלת ההחלטות בעסק. בעוד שבראשון ייתכן מצב שבו אחד השותפים שם יותר, ולכן יקבל יותר, במקרה השני צריך להיות מוסכם כי החלטות על פעילות העסק ואופיו צריכות להתקבל פה אחד.
- מנגנוני בוררות: הסכם שותפים לא יכול לכלול את כל התרחישים האפשריים, ולכן חשוב שיכלול מנגנוני בוררות שיופעלו במקרים בהם הצדדים לא מצליחים להגיע לעמק השווה, ואין להם פתרון בהסכם.
- פירוק שותפות: באילו נסיבות מכריזים על פירוק שותפות? באילו מצבים שותף יכול לקנות את החלק של האחר? מי מקבל מה במקרה שהשותפות מתפרקת? האם כאשר שותף רוצה לעזוב, הוא יכול למכור לשותף השני את חלקו? האם הוא יכול למכור לצד שלישי?
- הכנסת שותף נוסף: באילו נסיבות אפשר להכניס שותף נוסף לעסק הקיים? האם אפשר למכור את החלק שלך לצד שלישי?
לסיכום
כניסה לשותפות עסקית יכולה להיות מפתה אבל יש לא מעט פרמטרים שחשוב לשים אליהם לב כדי לא להסתבך יותר מאוחר. זכרו שכשהכל בסדר, באמת הכל בסדר. מספיק רגע אחד של לא בסדר כדי להפוך את הכל. לפני כניסה לשותפות עסקית כדאי להתייעץ עם יועץ עסקי שידע לתת דגשים והתייחסויות בהיבט העסקי ולא רק בהיבטים משפטיים.
לקביעת פגישת ייעוץ לגבי שותפות עסקית ללא עלות וללא התחייבות פנו אלינו עכשיו בהודעה, בטלפון 03-5377088 או ווטסאפ