צפה בסרטון: מה זה תזרים מזומנים ולמה הוא חשוב
ניהול תזרים מזומנים יכול לתת לנו מידע על מצבו של העסק שדו"חות אחרים לא יכולים לתת. כך למשל, בדיקת רווחיות עסק עשויה להראות כי העסק רווחי, אך אם הוא צובר מלאי, יש לו המון חשבונות לפירעון או שהוא מגדיל את כמות הרכוש הקבוע שלו משמעותית, ייתכן שיש לו בעיות תזרים.
מהו תזרים מזומנים ומה משמעותו מבחינת העסק? תזרים מזומנים מראה לנו למעשה את מצב החשבון ומצב האובליגו – ההתחייבויות, ההלוואות העסקיות והאשראי של העסק, ומתוקף כך את כמות הנכסים הנזילים העומדים לרשותנו.
עסק שאינו מנהל תזרים או שיש ברשותו מעט מאד נכסים נזילים נמצא בסיכון גבוה יותר לצרוך הלוואות שאינן לצרכי צמיחה, לסבול מחריגות ממסגרת האשראי, לגרירת ריביות חריגות וצבירת "נקודות שחורות" בבנק. ונמצא על המסלול ההרסני של חובות, הלוואות וסכנת קריסה.
מנגד, אם נקפיד לשמור על תזרים מזומנים חופשי בעסק, נעניק לעצמנו שקט נפשי ואת היכולת לתכנן קדימה את הפעילות העסקית. כך נוכל לחשב את תשלומי המס, תכנון המלאי, התשלומים ועלויות התפעול, באופן שלא ידרוש מהעסק לקחת הלוואות והתחייבויות מחד, ויקטין את הוצאות המס מאידך.
חשיבותו של דו"ח תזרים המזומנים
כל עסק עומד על 3 יסודות חשובים – הכנסות, רווחיות ותזרים. כאשר אחד הגורמים הללו לא נבדק ומנוטר, קיים אזור בעסק שיכול לא לתפקד כיאות ולהוביל את העסק לקריסה. מחקרים מראים כי במקרה של עסקים רבים, העדר נזילות היא אחד הגורמים שמביאים לסגירתם, ומשאירים את הבעלים בחובות גדולים ותקוות מנופצות.
רוב בעלי העסקים שאני נפגש איתם הם אנשי חזון מדהימים ואנשי מקצוע נהדרים, אבל הם מעידים על עצמם שהם לא מבינים מספיק בפיננסים, ולכן ההבחנה בין רווח, הכנסה ונזילות לא תמיד ברורה להם. אבל חשוב לדעת כי גם עסק שנראה רווחי יכול למצוא את עצמו בבעיות קשות, אם אין לו תזרים מזומנים חופשי.
כדי שעסק יצליח לא מספיק למכור, ולא מספיק למכור ברווח. צריך לדעת גם שחלק מהכסף שנכנס נשאר במערכת על מנת לאפשר לפעילות להמשיך ולהתקיים כסדרה, ללא צורך במימון חיצוני. אלו שלושת החלקים שמניעים את העסק ומאפשרים לו להישאר רווחי, יעיל ולהגיע לצמיחה.
ההתמודדות עם ניהול תזרים בעייתית לעסקים שנמצאים בשלבי התחלה, שכן בשלב זה יש המון הוצאות והכסף נשפך מבין האצבעות, בדרך כלל מבלי שנכנס כסף ממכירות. רוב העסקים מסתמכים בשלב זה על הלוואות, אשראי או יתרת פתיחה שממנה התחילו את העסק כדי לסייע לו להניע. אבל ללא תכנון נכון של התזרים באמצעות דו"ח תזרים מזומנים, וללא תוכנית עסקית שתוודא כי היקף ההוצאות סביר, העסק עלול להיקלע לקשיי תזרים ולסחרור הלוואות מהר מאד. אבל בהרבה מאד עסקים פעילים קיימת בעיית תזרים קשה המפריעה לעסק להתנהל נכון. ייעוץ עסקי פיננסי יכול לסייע לה להיפתר ולשחרר את העסק ממערבולת ההלוואות והחובות אליה הוא נקלע.
כיצד לבנות ולנהל דו"ח אקסל תזרים מזומנים?
הדרך הנוחה והזמינה ביותר לבניית דו"ח תזרים מזומנים היא באמצעות אקסל. התזרים צריך לכלול תכנון ל-3 עד 6 חודשים קדימה, אך לכלול ניהול הוצאות והכנסות ברמה היומית. אני מצרף עבורכם דוגמא להורדה במסמך אקסל, של דו"ח תזרים מזומנים ל-3 חודשים, אותו תוכלו למלא על מנת לעקוב אחר ניהול המזומנים בעסק שלכם.
סעיפי ההוצאות וההכנסות מתחלקים לשניים – הוצאות והכנסות וודאיות, והוצאות והכנסות המבוססות על תחזית. בסעיף ההוצאות וההכנסות הוודאיות נמצאים צ'קים שנרשמו, הוראות קבע, החזרי הלוואות וגם הכנסות בטוחות כגון: צ'קים דחויים, החזרי מס וכד'.
לעומת זאת רוב רובו של התזרים יהיה מבוסס על תחזיות של הכנסות והוצאות שאותן בעל העסק צריך לשער בדיוק המרבי. על אף שלבעל העסק אין יכולת לנבא מה יהיה מחזור המכירות שלו בעוד מספר חודשים, ביכולתו לנסות ולשערך את הצפי בהסתמך על נתוני השנים הקודמות. כאשר ממלאים דו"ח תזרים כדאי לבחור בתחזית פסימית הן עבור ההכנסות (מחזור נמוך יותר משנה שעברה) והן עבור ההוצאות (הערכת ההוצאות כגבוהות יותר משנה שעברה).
חשוב להכניס לתוך הדיווח היומי את פירוט ההכנסות וההוצאות כולן, בלי קשר לפורמט בו הן נתקבלו או הוצאו – דוגמא לכך היא כספים שניתנו או התקבלו באמצעות צ'ק, הוראת קבע, מזומן וכן הלאה. התזרים מאפשר לנו להכניס מראש את ההתחייבויות שלנו כמו גם צ'קים דחויים במועדים המשוערים לפרעון, כך שנוכל לעקוב אחריהם.
הסעיף החשוב ביותר בתזרים הוא יתרת הבנק. ביום בניית דו"ח התזרים מכניסים לתוכו את היתרה הנוכחית, ובכל יום מעדכנים את יתרת הבנק על בסיס סיכום ההוצאות והכנסות מהסעיפים הקודמים. בצורה זו אנחנו בעצם יכולים לדעת מהי תחזית יתרת הבנק שלנו מדי יום ביומו.
חשוב לקחת בחשבון כי לעתים ספקים אינם מפקידים את הצ'קים בזמן וייתכנו גם פספוסים בתחזיות של ההוצאות וההכנסות, ועל כן מומלץ לעדכן את התזרים לעיתים כמה שיותר תכופות. אם בעל העסק אינו מסוגל להקצות לכך זמן מדי יום, ההמלצה שלי היא להקצות לכך לפחות פעם בשבוע.
לחצו כאן להורדת דו"ח תזרים מזומנים לדוגמא באקסל
כיצד משתמשים בתזרים ככלי עבודה ותכנון?
לאחר שהתזרים מוכן, אנחנו בעצם רואים את יתרת הבנק שלנו בכל יום כמה חודשים קדימה. במידה ויש חריגה ממסגרת האשראי נוכל לעדכן את הבנק מוקדם ככל האפשר ולבקש הגדלת מסגרת. הבנק אוהב שמודיעים לו מראש ורואה בכך התנהלות פיננסית נכונה של בעל העסק. איתור חריגות במסגרת מראש יכולות לדרבן את בעל העסק להקצות משאבים להגדלת מכירות, להתייעלות בהוצאות, לשימת דגש על גבייה מלקוחות שחייבים כספים ולתהליכים נוספים שיכולים לסייע לעסק לצמוח.
דו"ח תזרים מזומנים מסייע להתגבר על אחת הבעיות הקשות ביותר בעסק – הערכת יתר של ההכנסות הצפויות והערכת חסר של ההוצאות. הוא מחייב את בעל העסק להתמודד עם המציאות בזמן אמת ולא פעם בשנה מול הדו"ח השנתי, ובכך מאפשר לו להסתגל טוב יותר לביצוע שינויים נדרשים.
על אף שניתן להכין לבד תוך תזרים מזומנים לא מדובר במשימה של מה בכך. מכיוון שלא פשוט להעריך את התחזיות ולהתחייב למשימה הזו מלכתחילה, ביצועה כחלק מתהליך ייעוץ עסקי פיננסי לצורך הקמת עסק, שיפור רווחיות של עסק קיים או הבראת עסק הוא אחד הדרכים האפקטיביות ביותר להתחיל בתהליך זה, לבצעו נכון ולהתמיד בו.
לקביעת פגישת ייעוץ לגבי תזרים מזומנים ללא עלות וללא התחייבות פנו אלינו עכשיו בהודעה, טלפון או ווטסאפ